„Piranska sol” este sare de mare, inregistrata DOP, recoltata, exclusiv, in zonele saraturate Secovlje si Strunjan, Sloveni, de pe o suprafata naturala formata din alge si minerale cunoscuta sub denumirea de „petola”.
Productia se bazeaza pe o traditie foarte veche de 700 de ani, sarea fiind colectata zilnic, exclusiv manual si folosind doar instrumente traditionale. Razuirea zilnica a sarii permite „Piranska sol” sa dezvolte cristale mai mici, mai putin dense, a caror dimensiune nu depaseste in general 6,3 mm. Datorita metodei de colectare cristalele de sare sunt delicate si se dizolva rapid. Atunci cand sarea e macinata, boabele de sare au o aroma distincta de mare. „Piranska sol” fleur de sel se cristalizeaza la suprafata saramurii din bazinele de cristalizare, fapt care ii confera structura cristalina tipica, care pastreaza o parte din apa de mare. Forma cristalelor fleur de sel si saramura pe care acestea o contin le face sa se dizolve rapid.
Piranska sol este produsa in aria geografica a parcului natural in care se afla salina Secovlje si a rezervatiei naturale Strunjan, situate pe teritoriul localitatilor Piran si Izola, pe coasta slovena.
Primul document scris despre saraturile din Piran dateaza din 804. Carta orasului Piran din 1274, din care au mai ramas doar cateva sectiuni, cuprinde o serie de reglementari cu privire la saraturi si scoate in evidenta dreptul orasului de a produce si de a face comert cu sare. Statutul orasului Piran din 1358 precizeaza ca a fost necesara reamenajarea locurilor, deoarece argila dadea o tenta maro sarii „Piranska sol”. Cu ajutorul lucratorilor in sare din insula Pag, a inceput sa se produca sare pe „petola”, ceea ce a imbunatatit calitatea sarii, facand-o mai pura si mai alba.
Petola este o crusta de 1 cm grosime, cultivata artificial, care contine cianobacterii, gips, carbonati si, intr-o mai mica masura, si argila. „Petola” are un dublu rol: sa impiedice sarea sa se amestece cu namolul marin de dedesubt, fapt care face ca sarea sa fie mai pura si mai alba si, in al doilea rand, sa actioneze ca filtru biologic care previne depunerea urmelor de metale grele in cristalele de sare. „Petola” trebuie sa fie plana, astfel incat stratul de saramura de deasupra ei sa fie fin si de adancime uniforma.
Razuirea zilnica a cristalelor cu ajutorul unui instrument traditional din lemn (o racleta din lemn denumita „gavero”) împiedica cristalele sa formeze stratul gros si tare care este tipic pentru sarea de mare colectata mecanic. „Piranska sol” nu este rafinata si nici spalata, astfel incat continutul sau de minerale este, in mod natural, echilibrat si fara aditivi.
Productia de „Piranska sol” se obtine aproape in intregime manual. Timp de generatii, familii de mici agricultori instalate in jurul saraturilor si locuitorii din Piran si-au adaptat cursul vieții în functie de munca sezoniera la saraturi, transmitandu-si cunostintele din generatie in generatie.
Reputatia si calitatea inalta a „Piranska sol” a fost confirmata intr-o gama larga de lucrari, brosuri si articole publicate in presa slovena si straina (Gambero Rosso, New Western Cuisine, The Slovenia Times, WaSaBi și New York Times).