Prajiturile traditionale din zona Maramures au o vechime de 40-50 de ani. Majoritatea gospodinelor fac de sarbatori aceste tipuri de prajituri. Merele pentru aceasta prajitura sunt culese din livezi clasice asezate pe pante colinare, avand ca si baza straturi argiloase.
Pentru placinta de mere folosim ca ingrediente: oua, untura, smantana, zahar, praf de copt, faina, lamaie, sare si mere. Formele sunt bine definite, prajitura are un aspect placut, culoare caracteristica si luciu.
In compozitia de baza a prajiturilor traditionale intra oua intregi plus un galbenus care se freaca bine cu untura de porc peste care se pune smantana. Apoi se mai adauga zahar, praf de copt si o lingurita de sare si la urma faina. Aceste ingrediente se amesteca bine pana se obtine un aluat fraged care se imparte in 2/4/6 foi. Se intind foile cu sucitorul de lemn asezandu-se in tavile curate de coacere. Peste foi se pune umplutura de mar. Se lasa la copt aprox. 30 min la 200 de grade.