Targul Apicol de Primavara, judetul TimisValeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, a participat la prima editie a Targului Apicol de Primavara, desfasurat intre 12 -13 martie 2011 la Ghiroda – judetul Timis si organizat de Primaria comunei Ghiroda si de Asociatia Crescatorilor de Albine Filiala Timis.


Ministrul agriculturii a prezentat date despre Programul National Apicol (PNA) 2011-2013 si valoarea sprijinului financiar de la bugetul national, prin bugetul MADR. Aceasta valoare este de 43.941.629 lei, defalcate astfel:

  • 2011 : 14.701.144, 33 lei;

  • 2012 : 14.653.837, 68 lei

  • 2013 : 14.586.646, 74 lei

 

De asemenea, Valeriu Tabara a precizat ca Hotararea de Guvern privind aprobarea PNA se afla in avizare.

 

Printre participantii la eveniment s-au mai numarat prof. Nada Plavsa, cercetator laborator la Apicultura Novi Sad, Dr. Ing. Popescu Ion, presedintele ACA Bucuresti, dr. biochimist Mateescu Cristina, director ICDA Bucuresti, dr.ing. Bura Marian prof. USAB Timisoara, precum si dl. Bugarski Dragoslav, cel mai mare apicultor din Serbia.

 

Alte teme abordate cu aceasta ocazie au fost actiunile si tehnologiile cu influenta maxima in aplicarea apiculturii profitabile, rolul produselor stupului in profilaxia si tratamentul unor afectiuni umane sau proteinele si rezistenta la boli a albinelor, virusurile la albine etc.

 

Totodata, s-au mai dezbatut aspecte privind rasele si hibridarea interasiala la albine, selectia si cresterea matcilor sau ameliorarea albinelor iar apicultorul din Serbia a prezentat filmari din stupina proprie cu tehnologia de lucru cu stupii multietajati.

 

La finalul targului a avut loc si un concurs de degustat miere.


 

 

Sursa: www.mapam.ro