Balmoş moţesc de la Răchiţele

Balmoșul de Rachitele, comuna Margau, judetul Cluj, este una dintre mâncărurile tradiționale din Munții Apuseni, apreciate de către toți cei ce pășesc peste pragul caselor moțești.

Pentru moţi, balmoșul este o mâncare tradițională, preparată din produsele obţinute în gospodărie: smântână (groştior) şi făină (fărină) de mălai. Deliciul din bucătăria are câteva secrete: trebuie preparat pe sobă de lemne și cu smântână grasă proaspătă.

Ingrediente necesare: 500 grame mălai; 1 litru lapte; 500 grame smântănă; 500 grame brânză sărată de vacă (se poate folosi și caș sau telemea de oaie); 150 grame unt; sare după gust.

Într-un vas de tuci (fontă) sau ceaun se topește untul și se adaugă laptele și smântâna. Se amestecă până se înfierbântă. Se adaugă mălaiul în ploaie și se amestecă în continuu, viguros, ca să nu se prindă pe vas și să nu se afume. Când untul iese deasupra se adaugă brânza și se amestecă bine ca să se omogenizeze. Se servește cald.

NOTA:

  • Ciurigaua, crompe aurii cu muşchi la cuptor, lipie cu brânză sau butic cu brânza sunt alte delicii specifice comunei Margau.