Caltabosul este mancarea traditionala ungureasca la pomana porcului.
Ingrediente: Carne de pe cap, beregata cu plamani, gusa, ramasitile taiate cu soric, carne, slanina, orez, sare, piper negru, maghiran, 2 cepe albe calite, foi de dafin.
Punem carnea pentru caltabos in apa rece, dupa aia o strecuram si o fierbem in caldare (ceaun). Cand carnea se desprinde usor de pe oase, o scoatam, o lasam sa se raceasca si o macinam prin masina de tocat. Spalam orezul si il fierbem cu foi de dafin. Pe urma amestecam orezul cu carnea macinata si cu condimentele.
Amestecul pentru caltabos, se pune in mat, bine curatat in prealabil. Fierbem usor caltabosul in apa pentru a nu ramane in interior crud. Ca sa-l prajim il punem intr-o tava cu putina apa dedesupt. In timpul prajitului facem focul mai mic. Caltabosul il servim cu muratura si cu paine de casa.