“Mosul” Lincar, un iubitor al muntelui

Silviu Lincar, tatal fotbalistului Eric Lincar, din dragoste pentru munte s-a mutat la Stana de Vale, Judetul Bihor, in anul 1982.

La pensie, Mosu Lincar, cum este numit de cei din statiune, pentruca ii colinda imbracat in Mos Craciun si ajuns la varsta de 75 de ani, se uita la oaspeti banuitor, iar daca respunsul este multumitor, se apuca de povestit. Ne-a spus despre viata lui plina de peripetii, despre statiune, ca nu sunt turisti in Stana de Vale, ca degeaba a incercat sa miste putin lucrurile daca nu e ajutat si de altii, ca a incearcat sa promoveze turismul in zona, dar procesele pentru terenul din statiune, au oprit pentru moment investitorii.

Mare iubitor al muntelui, barbatul a renuntat la viata din oras si sta la Stana de Vale de doua ori pe an. "Din aprilie pana in septembrie, si din septembrie pana in aprilie", dupa cum spune zambind. Montaniard inrait, Silviu se lauda ca ar fi descoperit in numeroasele sale calatorii o cascada, pe care a marcato si a numito MISS. Se lauda cu Eric, ajuns de la juniorii Viitorul Oradea, la Steaua, FC Girondins de Bordeaux Panathinaikos FC si la nationala Romaniei si care a promovat in calitate de antretor pe U Cluj Napoca in Superliga..

Supranumita Statiunea-Paradis, Stana de Vale este situata la limita de sud-est a judetului Bihor (70 km de Oradea), intre masivul Vladeasa si Padurea Craiului. De pe DN 76, langa Beius, se desprinde soseaua ce trece prin Budureasa si urca pana la 1.102 metri. Ferita de vanturile caldute, Stana de Vale se bucura de ierni feerice, stratul de zapada ajungand frecvent la 90 cm, uneori, pana la doi metri si tinand pana in aprilie.

Exista mai multe partii naturale de schi si sanie, una dintre ele beneficiind de un teleschi de 650 m lungime. Vara , statiunea este vizitata pentru Dino Park si parcul de aventura pentru copii. In imediata apropiere se afla mai multe cascade (Saritoarea Iedutului, Iadolina, Moara Dracului) si pesteri (Onceasa, Sura Boghii, Focul Viu, Cetatea Radesei), care atrag numerosi turisti.


Cautare