Moara de apa de la Bologa

Moara de apa de la Bologa, judetul Cluj, cunoscută și sub denumirea de vâltoare este folosită la curățarea ecologică a covoarelor, cergilor, păturilor și obiectelor groase de îmbrăcăminte.

Este foarte interesantă funcționarea vâltorii puse în mișcare de apa Văii Săcuieului, asemeni morii vechi din aceeași gospodărie. Pentru folosirea vâltorii, sătenii au construit un șanț cu un stăvilar, iar în momentul în care se dorește spălarea diferitelor materiale, se ridică stăvilarul, urmând ca apa să se prăbușească în vâltoare, luând astfel naștere un puternic vârtej, asemănător unei mașini de spălat moderne. În acest vârtej stau să fie aruncate și hainele groase, cearșafurile, covoarele, preșurile, sau diferite lucruri de lâna, întrebuințate în gospodăria sătenilor. Fără folosirea detergenților sau a anumitor substanțe dedicate curățării rufelor, moara de apă de la Bologa oferă localnicilor haine sau rufe perfect curate și aerisite, întreg procedeul durând nu mai mult de 20 de minute de vâltorit.

Moara de apa de la Bologa, folosită pentru măcinat cerealele, perfect funcțională, poate fi admirată în curtea unei familii, care primește cu brațele deschise orice vizitator care îi trece pragul. Moara de Apă este printre ultimele rămase funcționale în regiune si oferă o incursiune captivantă în trecutul muncii și vieții rurale. Recent, gazdele au deschis și ușile unui muzeu dedicat, care păstrează vie povestea moarei, ce datează de peste 6 generații. Obiectele expuse, majoritatea având o istorie îndelungată în familia gazdelor, includ țesături tradiționale, blide și șterguri realizate cu pricepere pe vechiul război de țesut.


 


Cautare