In Romania erau certificati ecologic sau in stare de conversie, 371 de apicultori la 1 ianuarie 2017, care detineau 58.912 colonii de albine.
La sfarsitul anului 2016, sub 1% din totalul apicultorilor din Romania, reprezentand 3,64% din stupi, produceau miere in regim bio. Daca in 2011 erau 912 apicultori inregistrati ecologic, cu un numar de 97.997 familii de albine, in prezent numarul acesta a scazut la aproximativ o treime din cel initial. In anul 2016 mierea certificata bio s-a achizitionat engros la un pret cu aproximativ 40% mai mare decat cel de la conventional. In prezent apicultorii romani sunt din ce in ce mai interesati de certificarea bio. Conform reglementarilor existente in prezent in Europa, mierea provenita din apicultura ecologica are avantajul major al unei garantii a calitatii certificate.
In 2010, 80% din mierea produsa ecologic la noi in tara era exportata catre tari din Uniunea Europeana precum Germania, Austria, Suedia si alte tari nordice. Calitatea remarcabila a produselor apicole romanesti este recunoscuta international. Potentialul natural foarte mare al multor zone de cules din Romania care ofera conditiile necesare apiculturii ecologice si surse de nectar valoroase, ceea ce recomanda mierea romaneasca drept una de calitate. Federatia ROMAPIS organizeaza in parteneriat cu agentia de training Cursuri Creative, singurul curs de apicultura ecologica disponibil in Romania. Cursul se adreseaza apicultorilor care doresc sa-si certifice ecologic stupina.