Miere bio romaneasca medaliata cu aur

Mierea de salcâm produsă în Mărginimea Sibiului, medaliată cu aur, a fost vedetă la Festivalul European BIO de la Ibăneşti 2024

Mierea românească de salcâm, produsă în Mărginimea Sibiului, medaliată de aur la Festivalul Organic European de anul trecut şi dăruită Papei Francisc, este vedeta Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, aflat în desfăşurare pe Platoul Fâncel din comuna Ibăneşti, pe Valea Gurghiului, potrivit Agerpres. "La Festivalul anterior Organic European am câştigat medalia de aur pe toate sortimentele de miere. Mierea de salcâm a fost cel mai apreciat produs, dar, bineînţeles, toate au fost medaliate cu aur. Am reuşit să aduc produsul meu 100% organic până în 2020, ca şi stupină. Nu puteam să-mi vând produsul certificat ecologic dacă nu aveam şi o linie profesională de îmbuteliere şi ambalare certificată ecologic. În momentul acela am reuşit să accesez nişte fonduri europene, de 100.000 euro, prin care am reuşit să fac o linie de ambalare şi îmbuteliere profesională, certificată ecologic. Aşa am reuşit să-mi pun produsul pe piaţă, să obţin ştampila ovală şi să obţin certificarea ecologică, atât pe stupină, pe familie de albine, cât şi pe linia de îmbuteliere. Am reuşit să obţin certificarea ca şi produs montan, iar apoi am luat medalia de aur", a declarat, pentru AGERPRES, Ioan Cosmin Herţa, cel care produce acest tip de miere.

Pentru a obţine o miere cu adevărat BIO, a spus Cosmin Herţa, e necesar ca locurile în care sunt transportate albinele să fie doar de pădure, departe de aglomeraţia urbană sau de culturile agricole intensive. "Avem locuri prestabilite din anii anteriori şi mergem în mijlocul pădurii ca să putem pune o etichetă corectă de salcâm. Dau un exemplu: pentru că albina zboară 5 kilometri ca rază de acţiune în jurul stupului, acei 5 kilometri trebuie să fie undeva în mijlocul pădurii de salcâm ca să poţi recolta doar de la salcâmi, să pui o etichetă corectă de salcâm pe produs. La fel se întâmplă şi cu celelalte sortimente ale noastre, care sunt doar de pădure. Avem salcâm, tei şi poliflor, totul este din zona noastră, din Mărginimea Sibiului, localitatea Galeş", a afirmat producătorul. Apicultorul a arătat că a avut 150 de familii de albine şi a mai achiziţionat încă 200 de curând. Mierea produsă de el reprezintă România de doi ani la cele mai mari târguri organice din lume, în Germania, în Coreea de Sud, iar peste o lună va fi la Paris. Fermieri şi procesatori din 13 ţări au participat recent la ediţia a doua a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, pe Platoul Fâncel din comuna Ibăneşti, acesta fiind al doilea cel mai mare eveniment european în domeniul agriculturii ecologice, după conferinţa europeană bio, organizată anual de IFOAM EU.


 


Cautare