Legume ecologice din judetul Sibiu produse de Laci Kovacs


 


Laci Kovacs - taran" scrie pe cartea de vizita a domnului Kovacs Ladislau din Medias, judetul Sibiu.

 

Laci spune ca fermier esti atunci  cand ai o ferma mare. El nu se simte fermier dar nici muncitor agricol, pentruca nu merge cu ziua la sapa. El este taran pentruca are ceva pamant. Adica o mica gospodarie taraneasca.

 

 Oferta lui este bogata. Vinde germeni de grau, porumb, secara, salata alfalfa si trifoliene cu ridichi. Salata alfalfa este foarte cunoscuta in occident dar a devenit cunoscut si in Romania. Mai produce branzeturi in cantitati mici.

 

Laci Kovasc spune ca  o gospodarie taraneasca trebuie sa se mentina singura, sa se autointretina si chiar mai mult, sa aiba un surplus de vanzare. Pentru ca asa e normal. Taranul roman nu trebuie sa merga si sa sa cumpere de la magazin, de la shop, de la supermagazin. El trebuie sa produca cu mijloacele lui de existenta pentru el iar surplusul sa il comercializeze.

 

Kovacs Ladislau sustine foarte mult ideea de gospodarie: "Statul ar trebui sa incurajeze mica gospodarie taraneasca, asa-zisa de subzistenta. Pentru ca daca ar fi incurajata ar deveni mai mult decat de subzistenta. Si pe vremea lui Ceausescu se stia bine. CAP-ul isi facea treburile lui si in piata veneau taranii si majoritatea produselor pentru populatie era sustinuta de mica gospodarie, in conditii mult mai vitrege pe vremea lui Ceausescu, nu ca acum. Acum sunt mai vitrege pentru ca nu e sustinuta deloc de stat mica gospodarie. Prea putin. Era vorba sa apara fermele de subzistenta care practic sunt nule. Incurajari pentru a deveni competitive sunt. Exista in cazul cursurilor care se fac niste idei de genul, domnilor, ati putea deveni mai competitivi crescand patru gaini. Nu e o conceptie, nu e un management sanatos al micii gospodarii. Mica gospodarie are un potential fantastic dar nu e exploatat si probabil ca nu exista interes. Asta e parerea mea".

 

Produsele domnului Kovacs se gasesc in Sibiu si Bucuresti. "Avem Biocoop-ul Sibiu, e prima cooperativa din tara pe profilul produse ecologice. Functioneaza destul de bine, are si un mod original de organizare care se pare ca merge. Fiecare merge si isi desface produsele, isi stabileste preturile, se plateste o taxa de participare, avem cheltuielile impreuna dar fiecare gospodarie ramane individuala, producatorul care e in cadrul cooperativei. Si functioneaza, domnule".

 

Sursa: www.biocoop.ro

 


Cautare