Ferma ecologica de camp si animale - TOPA, judetul Mures

 

Ferma TOPA (Czopa), se afla langa Sighisoara. Este o ferma ecologica ce lucreaza cu voluntari.

In prezent se afla in ferma doar voluntarul Zack Baddorf, venit din statul Delaware si care a stat in marina militara a Statelor Unite cinci ani. Are 25 de ani si o vasta experienta de viata.

 

Ferma ecologica functioneaza din 2005 printr-un proiect finantat integral de o fundatie din Germania in parteneriat cu Fundatia pentru Cultura si Ecologie din Medias.  Este o ferma model pentru elevii locali care au terminat scoala de 8 clase, pentru a invata bazale agriculturii si in special cea ecologica.  A fost administrata timp de trei ani de neamtul Wolfgang Raddatz si apoi de Dan Cismas.

 

Ferma ecologica se intinde pe aproximativ 35 de hectare, 15 fiind proprietatea fermei, iar 20 fiind luate in arenda de la oamenii din zona. Pamanturile sunt cultivate cu lucerna, cu grau, cu secara si cu ovaz. Are, de asemenea, gradini cu legume, o plantatie de trandafiri si loturi cu plante medicinale. In plus, fermierii cresc 10 vaci cu lapte din care fac telemeaua ecologica, foarte cautata pe piata. Ferma a fost construita in sistem biodinamic. Ferma Czopa face parte si din Bioccop Sibiu.

 

Pamanturile sunt lucrate cu oameni din sat, dar si cu voluntari. Voluntarii care ajung la ferma ecologica de langa Sighisoara lucreaza la gradina, insamanteaza pamanturile, culeg plante aromatice, trandafiri si fructe, prepara branza, coc paine, vand produse de la ferma, cosesc fanul si aduna paiele.

 

Ferma ecologica de la Czopa, face parte din reteaua WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). WWOOF este o retea de ferme ecologice care ofera oamenilor posibilitatea de-a face voluntariat si de-a intra in contact cu lumea satului. Voluntarii sau WWOOF-erii, cum mai sunt ei numiti, muncesc la fermele care ii gazduiesc, iar, in schimbul acestui ajutor, fermierii le asigura mancarea, cazarea si o experienta unica de-a trai si de-a explora viata la tara. WWOOF-erii invata din experienta fermierilor despre biodiversitate, despre agricultura ecologica si despre miscarea ecologista.

 

In Romania, reteaua WWOOF este deja la cel de-al doilea an de existenta. In tara noastra sunt aproximativ 15 ferme integrate acestei retele. Majoritatea se afla in Transilvania, in judetele Alba, Brasov, Harghita, Sibiu, Mures, Cluj, Timis. Mai sunt insa si in Moldova, la Suceava.

 

Informatii suplimentare despre reteaua WWOOF: www.wwoof.ro

 

 

 


Cautare