Cetatea Bufnitei din Valeni

Satul Valeni, comuna Călățele poartă tradițiile si multe constructii cu arhitectura taraneasca merita a fi conservate.

Satul Văleni, în limba maghiară Magyarvalkő, are în spate o istorie care acoperă mii de ani! Astfel, fragmente ceramice aparținând culturii Coțofeni au fost descoperite pe teritoriul satului, alături de inele din bucle din aur, din epoca bronzului, care se găsesc azi la muzee din Viena și Budapesta. Cea mai veche atestare documentară a satului este din 1213. Văleniul de azi te întâmpină cu pacea și liniștea localităților care au făcut o pauză din eternitate.

Pe culmea dealului se afla o biserica reformata construită de călugării franciscani în anul 1261. Din cauza invaziilor tatarilor biserica a fost întărită cu ziduri duble din piatră, ale căror guri și turnuri cu coif și balustradă de lemn încă se păstrează. Cu ocazia renovărilor a fost descoperită o cameră cu osemintele sutelor de persoane ucise în timpul unei invazii tătărești. În memoria lor, în curtea bisericii au fost ridicați mai multi stalpi funerari sculptați.

Pe partea stângă a drumului ce urcă spre culmea dealului, apare Cetatea Bufniței, care este doar o casă, construită în jurul anilor 1870, ce a aparținut familiei Pandur. A avut inițial o singură cameră, Familia Pandur a împărțind casa cu grindă în două pentru a locui și alte rude apropiate. Apoi, dupa 1981, s-a mutat în casă, ciobanul satului, în perioada aceasta tinerii din sat obișnuind să se întâlnească aici la șezători, sau să repete colindele înainte de Crăciun, iar casa a căpătat numele de „Bagoly Vár” (Cetatea Bufniței).

Începând din 2011, proprietarul casei devine O.N.G.-ul „Târnaț Kalotaszeg Durabil”, al cărui scop este promovarea și realizarea unei dezvoltări durabile și echitabile în zona orașului Huedin și a localităților înconjurătoare, din punct de vedere economic, ecologic, social și cultural. Un scoțian (Douglas) și o englezoaică (Sara) se ocupă de promovarea diversității naturale și culturale ca parte de dezvoltare urbanistică și peisagistică durabilă și a turismului.


 


Cautare