A la Tarte

A la Tarte este un bistro cu specific franțuzesc în centrul Clujului.

A la Tarte are șarmul unui bistro micuț dar primitor ascuns pe o străduță pariziană. Decorat simplu, cu culori deschise și lemn cald, localul emană un aer romantic. Toate bunătățile din meniu sunt aranjate la vedere pe un blat enorm, decorat prin culorile vii ale diverselor quiche-uri și tarte cu fructe. Toate arată apetisant și toate sunt minunate: quiche-urile sunt perfect coapte și pline de gust, iar tartele dulci reușesc să balanseze cu succes diversele ingrediente, astfel încât să se simtă fiecare exact cât trebuie.

In acesta luna exista si o traditie culinara franceza intitulata Galette des Rois, care se sărbătorește de Epifanie, in luna ianuarie. Această sărbătoare marchează vizita celor Trei Magi la pruncul Iisus, după nașterea sa. Există mai multe variante dar cea mai cunoscută este galette-ul umplut cu frangipane, un amestec de cremă de migdale si cremă de vanilie, toate între două straturi de aluat foietaj. Partea unică a acestei tarte este “fève”, o mică figurină de ceramică ascunsă în interior. Cine găsește fèva în porția sa devine “Rege” sau “Regină” pentru ziua respectivă și primește o coroană. Se spune că persoana care găsește fèva va avea noroc pe tot parcursul anului.

Bistroul A la Tarte din Cluj Napoca prepara “Galette des Rois”, in 4 variante: Galette des Rois à la Frangipane (varianta clasică); Galette des Rois Poire Chocolat (cremă frangipane, ciocolată si pere); Galette des Rois Frangipane Praliné (cremă frangipane cu praliné de alune de pădure și migdale); Galette des Rois Frangipane Pommes (cremă frangipane și mere caramelizate cu scorțișoară). Toate galette-le sunt realizate cu aluat foietaj “pur beurre” (adica exclusiv cu unt), iar cele mari conțin o figurină și coroniță.

Mai mult >>

 


Cautare