Tara Zarandului este un taram aproape la fel de mare cat Maramuresul, dar prea putin cunoscut insa.
Intinsa pe versantul vestic al Muntilor Apuseni, de o parte si de alta a Crisului Alb, Tara Zarandului este una din cele mai bogate rezervatii de traditii arhaice din Romania. Actualmente, se intinde pe teritoriul judetelor Arad, Hunedoara si Alba. Mai demult insa, (secolele XIV-XV) avea o intindere mult mai mare: de la "stanca Vulcanului" in hotarul Abrudului, pana in judetul Bechis (Beches, astazi in Ungaria), cuprinzand orasele Csaba si Gyula, de-a lungul vailor Crisului Alb si Negru, iar spre sud-vest pana la cetatea Siria si chiar pana in Banat la Lugoj. Capitala Tarii Zarandului este satul Tebea, parte a comunei Baia de Cris.
Oamenii de prin partea locului isi spun moti-criseni ("Noi suntem moti criseni! Noi suntem altceva decat motii-moti, da' tot din oastea lui Iancu suntem si noi..."), oameni renumiti pentru harnicie intr-un tinut deloc bogat. Meseriile traditionale ale locului sunt: mineritul; cojocaritul; spataritul; producerea varului; agricultura si cresterea animalelor. Dansul popular traditional este asemanator celui din Muntii Apuseni, adeverind inca o data ca nu degeaba Tara Zarandului este numita si „Tara motilor criseni”. Dansul cel mai frecvent este „tarina” sau „abrudeanca”, dar se mai joaca si invartita, jianca si sdruhaita. A prins radacini si caluserul, adus din alte zone ale Ardealului.
Targul de fete de pe muntele Gaina este cea mai mare sarbatoare anuala a locuitorilor din Muntii Apuseni si de la poalele acestora. Zeci de mii de oameni se aduna, cu o zi înainte, pe varful pe care se intalnesc hotarele a patru judete (Hunedoara, Arad, Alba si Bihor), petrec noaptea in jurul focurilor si asteapta semnalul dat, în zori, de tulnicarese. Targul de fete de pe muntele Gaina are loc, in fiecare an, in cea mai apropiata duminica de Sfantul Ilie (20 iulie). Aceasta manifestare etno-culturala a fost mentionata prima oara în documente în 1816. Desfasurarea targului are loc intr-o frumoasa poiana, pe Varful Gaina, la altitudinea de 1467 m. Targul a facut posibila intalnirea si casatoria tinerilor din zone îndepartate, evitandu-se astfel incrucisarile dintre rude.