Grau ecologic produs la Firiteaz


In judetul Arad, un elvetian detine o ferma de 650 de hectare la Sagu (sat Firiteaz), unde cultiva grau ecologic.

Terenul din Firiteaz este in diverse faze de vegetatie. Trebuie precizat ca un teren bio trebuie sa treaca prin mai multe culturi anuale pentru a da randament. In primii 2 ani se cultiva trifoi, pentru ca are ca principala proprietate eliminarea buruienilor. Urmeaza un an de grau, un an de ovaz, un an de grau ecologic "spelta", un an de soia, un an de mazare si un an de secara sau floarea soarelui. Pot fi rotatii de 4 sau 6 ani. E bine ca terenul pe care il are un fermier sa fie in diverse faze. Altfel in cei doi ani in care este doar trifoi nu-si va acoperii cheltuielileProdusele ecologice sunt destul de apreciate si deci scumpe pe piata. Partea negativa este ca pe un teren cu produse "bio" iese o recolta mai mica decat pe un teren tratat. Spre exemplu de pe un teren obisnuit ies cam 8-9 mii de kg de grau la hectar, in timp ce de pe un hectar de spelta ies cam 3000 kg. O tona de de grau spelta valoreaza 550 de euro, in timp ce o tona de grau obisnuit valoreaza mult mai putin. In plus pe un teren tratat se cheltuieste o suma importanta de bani pe ingrasaminte.

Intreaga productie merge la export, in Germania unde exista o cerere enorma pentru spelta pentruca nu sunt suficienti producatori. Produsele "bio" sunt acele produse pentru care nu se folosesc pesticide, fungicide ori fertilizatori sintetici, nu sunt organisme modificate genetic ori, daca e vorba de carne, produse avicole, oua sau lapte, animalele si pasarile de la care provin nu au fost hranite cu antibiotice si hormoni de crestere. Cu alte cuvinte, au la baza tehnologii care protejeaza mediu, fiind 100% produse naturale, sanatoase si ... cu un alt gust. Plantele cultivate "bio" cresc respectand ritmul anotimpurilor si sunt culese la maturitate, fapt cele da un gust imposibil de obtinut in alte tipuri de culturi. In plus, agricultura biologica respecta natura, nu introduce chimicale in sol si in panza freatica. Pentru a fi vandute pe piata europeana, produsele trebuie sa fie certificate; cele de la Firiteaz, de exemplu sunt certificate de BioInspectia Elvetia (certificat BioSuisse) si EcoInspectia Cluj (certificare Eu Bio). 7% din suprafetele de teren sunt pentru protectia animalelor salbatice si nu se lucreaza. O parte din productie se pierde, in sensul ca recolta de pe 8-10 m la limita de suprafata se recolteaza separat, se depoziteaza separat si nu poate fi certificata bio. Daca vecinii unui teren nu respecat limitele propriilor parcele si afecteaza terenul bio cu pesticide, recolta de pe terenul bio isi pierde calitatea si este considerata cultura normala. Un teren afectat chiar si accidental de ingrasaminte, pesticide, etc. trebuie sa treaca printr-un ciclu integral de productie de 4 sau 6 ani, incepand cu 2 ani de trifoi. La Firiteaz se folosesc utilaje specifice agriculturii ecologice, oarecum diferite fata de agricultura conventionala, etc.

Oferta >>

 

 


Cautare