Agricultura ecologica pe sute de hectare la Sepreus

In comuna Sepreus, judetul Arad, agricultura ecologica se practica pe 15% din suprafata arabila a localitatii, incepand din anul 2013.

Pentru a vedea potentialul ecologic al comunei, amintim de la inceput faptul ca localitatea de sine statatoare Sepreus, este asezata in plina campie joasa a Crisurilor, in unitatea de Campie a Cermeiului. Ea este incadrata natural intre Crisul Negru in partea nordica si Crisul Alb in partea sudica, prin Valea Teuzului afluent principal al Crisului Negru si este brazdata de paraul Sartis si canalul Binisel. Localitatea are 1247 de numere de casa si o populatie de 2500 de locuitori. Terenul agricol al comunei este constituit din 4020 hectare de teren arabil si 1050 ha de pasune.

Sepreusul apare frecvent in unele documente din secolele XIV – XVI, iar ca prima atestare documentara din 1364. Sepreuseni sunt oameni darzi, participand activ pentru apararea drepturilor lor la rebeliunea anticomunista din 1949, si la care 5 revolutionari din localitate au fost executati. Monumentul martirilor rebeliunii anticomuniste a fost ridicat si sfiintit in anul 2009. Darzenia oamenilor a fost si ceea care i-a determinat pe agricultorii din comuna sa se asocieze, cu 5-6 ani in urma, in Asociatia de ovine Sepreusana, Asociatia de bovine si cabaline Dumbrava si Asociatia de porcine Sartisana.

Pe teritoriul comunei functioneaza societatea romano-austriaca- elvetiana SC Agro Banat SRL care practica pe 600 de hectare agricultura ecologica, suprafata certificata de catre Austria Bio Garantie GmbH, reprezentat in Romania de Austria Bio Garantie SRL Sucursala Voluntari. Produsele operatorului sunt produse vegetale in conversie spre agricultura ecologica (1), respectiv amestec de cereale (mazare, triticale); amestec de cereale (mazariche, secara), grau, triticale, mazare boabe. In 2014 la principalele culturi s-au obtinut urmatoarele productii: 3,5 to/ha la triticale; 2,4 to/ha la grau, si 1,8 to/ha la mazare. Amestecurile de cereale cu mazare si mazariche au constituit aportul suplimentar de azot pentru culturile de baza care se vor infiinta in anul doi de conversie. Combaterea buruienilor a fost facuta prin metode agrotehnice de prasit si plivit. Pretul obtinut de SC Agro Banat SRL la cereale si leguminoase in conversie spre agricultura ecologica a fost unul competitiv, tinand cont ca terenurile sunt situate pe soluri de fertilitate mijlocie, de tip brun roscat de padure, podzolic si gleic. Societatea romano-austriaca- elvetiana are in proiect si construirea unui modern depozit de produse ecologice.

In anul 2014, alti 20 de fermieri din Sepreus sau inscris in agricultura ecologica, in anul 1 si 2 de conversie, cu 100 de hectare de teren arabil, 100 de hectare de pasuni si cu 1000 de oi pentru a fata miei ecologici.

 


Cautare