Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii

Situat in apropierea falezei orasului, Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii formeaza, alaturi de alte doua muzee, moschea musulmana si alte cladiri de patrimoniu aflate in vecinatatea sa, centrul cultural al orasului Tulcea. 

Conceput ca o institutie de cultura complexa - muzeu si acvariu public - Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii a fost realizat prin efortul comun al Consiliului Judetean Tulcea si al Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, in cadrul unui proiect derulat prin Programul de Vecinatate Romania-Ucraina 2004-2006. Este sectie componenta a Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea si a fost inaugural oficial la 14 aprilie 2009, pentru vizitare fiind deschis din 25 februarie 2009Centrul cuprinde o expozitie permanenta, ce prezinta in principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, un acvariu public si diverse expozitii temporare. Intr-un decor ce reda cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunarii si Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum si altor arii protejate de importanta nationala din Podisul Dobrogei, cum ar fi Parcul National Muntii Macinului, expozitia permanenta permite descoperirea diversitatii biologice ridicate a celor doua unitati geografice prin prezenta a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de pasari si 12 specii de mamifere expuse in diverse ipostaze si relatii ecologice. Tot aici aveti posibilitatea de a cunoaste pasarile declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel national si european, speciile disparute din spatiul deltaic si dobrogean, speciile nou patrunse in fauna deltei, dar si aspecte din viata lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare. 

Acvariul este dotat cu instalatii moderne si are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezinta o colectie formata din 24 specii de pesti indigeni intalniti in Delta Dunarii si Marea Neagra, 23 specii de pesti de recif, 8 specii de nevertebrate marine si 12 specii de corali aduse din Indonezia. Acvariile cu specii de pesti si nevertebrate intalnite in recifele de corali constituie o premiera pentru Tulcea, si chiar pentru Romania, amenajate intr-un spatiu public. Printr-un sistem de doua acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveti posibilitatea de a experimenta, aflandu-va pentru cateva minute in mijlocul unui recif, inconjurati de rechini, pesti si corali cu forme si culori variate si impresionante, ce va vor incanta privirile. Aceleasi senzatii le puteti trai si parcurgand tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, in care sunt prezentati sturionii, considerati a fi printre cei mai primitivi pesti care mai traiesc azi pe glob, si anghilele, cunoscute datorita particularitatii reproducerii lor biologice. Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii a devenit in scurt timp un loc preferat de localnici si turisti pentru recreere si socializare, atat datorita activitatilor pe care le desfasoara cat si pentru facilitatile create vizitatorilor: spatiul de joaca destinat prescolarilor, infoteca cu computere conectate la internet si programe interactive, sala de primire cu acces gratuit (welcome room), cofeterie, wireless, iar pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii sunt special amenajate rampa de acces, liftul interior si un grup sanitar adecvat. La iesirea din Centru, vizitatorii au posibilitatea sa achizitioneze diverse suveniruri, reprezentate de vederi, albume, harti, mici artefacte, sau obiecte de artizanat confectionate de localnicii din Delta Dunarii. 

 

 


Cautare