Slanina afumata de mangalita

Slanina afumata de mangalita este produsa de carmangeria TOTO din Lapusel, judetul Maramures.

Slanina de Mangalita este un produs traditional specific regiunii Maramures avand o vechime de peste 150 de ani de cand a fost adusa rasa de porci Mangalita din Serbia. Fiecare gospodar crestea intre unu si trei porci Mangalita, iar in perioada sarbatorilor de Craciun ii sacrificau pregatind carnea si slanina pentru a o putea pastra pe toata durata anului urmator.

Slanina de mangalita este foarte sanatoasa datorită continutului ridicat de acizi grasi nesaturati, care curata vasele sanguine de colesterol astfel ca slanina este recomandata in hrana tuturor categoriilor de varsta si a bolnavilor de boli cardio-vasculare. Se stie ca, de-a lungul anilor, maramureșeanul a avut slanina ca si aliment de baza pe intreaga perioada a anului, aceasta fiind consumata cu paine de casa, ceapa rosie si un pahar de horinca.

Slanina se fasoneaza in tablii de 40/50 cm si se aseaza in covata de lemn unde se sareaza cu sare bruta macinta in straturi in asa fel incat sarea sa acopere in intregime slanina. Este neaparat necesar ca marginile exterioare sa fie frecate bine cu sare. Saramurarea dureaza in total 6 saptamani dar dupa trei saptamani slanina se intoarce pe cealalta parte completandu-se sarea. Dupa 6 saptamani se scoate din sare, se scutura bine si se limpezeste cu apa rece. Apoi se leaga fiecare tablie de slanina si se agata afara pentru a se stoarce bine de apa, una doua zile. Afumarea se face fie in podul casei fie in afumatorii special amenajate in curtea gospodarilor asigurandu-se fum din lemn sau rumegus de fag. Procesul de afumare dureaza 7-10 zile la fum mic si rece.

COMANDA ONLINE >>