Asociatia Pomiviticola Hilita, comuna Costulesti, judul Iasi produce printre altele dulceata de nuci verzi.
Undeva in Moldova lui Stefan Cel Mare, in Hilita, un satuc din judetul Iasi, inconjurat de dealuri, oamenii au inceput sa planteze pomi fructiferi si vita de vie. Asadar zona de deal a devenit o zona pomiviticola cu traditie. Gospodarii satului au inceput sa isi planteze livezi care aveau pomi fructiferi cu rod bogat de primavara si pana toamna tarziu, de la cirese pana la gutui. Aceasta traditie straveche a facut ca cativa oameni ai satului sprijiniti de Organizaţia World Vision s-au constituit intr-o asociatie, pentru a obtine fonduri de la Organizatie. Astfel s-au apucat de construit un Centru de prelucrare a fructelor, in urma unui parteneriat cu biserica din sat, iar acum dulceata, compotul si gemul de Hilita sunt cunoscute in toata tara, prin participarea la targuri si expozitii.
Dulceturile naturale Hilita sunt produse traditionale obtinute din fructe proaspete inglobate intr-un sirop concentrat de zahar, fara adaos de conservanti. Toate operatiile tehnologice se executa manual. Fructele sunt culese si transportate la punctul de lucru. Se aleg numai fructele sanatoase. Conditionarea materiei prime cuprinde: curatarea de codite, frunze, spalarea obligatorie a fructelor, sortarea lor in vederea inlaturarii fructelor necorespunzatoare.
Fructele cantarite conform retetei, se pun la fiert pe foc mic, impreuna cu o canita de apa (apa se adauga peste fructele care nu sunt foarte suculente) intr-o oala de inox cu capac. Cand fructele s-au inmuiat, se adauga tot zaharul si se amesteca bine. Se continua fierberea, amestecand din cand in cand sa nu se prinda. Gemul trebuie sa scada aproximativ 1/3 din cantitatea considerata dupa ce s-a adaugat zaharul. La gem, fructele pot fi tocate foarte marunt pentru a se obtine o pasta consistenta. Gemul si dulceata fierbinte se toarna in borcane incalzite in prealabil. Se fixeaza capacele la borcane, se depun pe masa din bucatarie, bine infofolite in paturi groase, pana se racesc.
Asociatia POMIVITICOLA HILITA produce dulceata, gem si compot din: cirese, visine, pere, gutui, cirese amare, nuci verzi, capsuni, prune cu/fara zahar, caise, struguri.