Traditii de Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva, este sarbatorita in ziua de 14 octombrie si foarte multi pelerini obisnuiesc sa vina la Iasi sa se inchine la moastele Sfintei.

Domnitorul Vasile Lupu, a adus moastele Sfintei Parascheva la Iasi in anul 1641 si sunt asezate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Conform credintei populare, in aceasta zi este interzis sa calci, sa cosi, sa faci de mancare sau orice alte treburi in gospodarie. Se recomannda ca sa dam de pomana must, vin nou, paine si lipie.

Potrivit traditiei, Sfanta Cuvioasa Paraschieva se roaga la bunul Dumnezeu si pentru femeile insarcinate si se spune ca daca esti insarcinata sa imparti din bucatele tale cu copiii sarmani. Astfel, Sfanta te va ocroti la nastere, iar nasterea copilului va fi una usoara si lipsita de dureri.

Se fac in aceste zile si unele previziuni ale vremii tinand cont de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in ziua de 14 octombrie, ciobanii spun ca iarna va fi una grea, lunga si friguroasa. Iar daca oile dorm risipite, iarna va fi domoala si blanda.

Sfanta Cuvioasa Paraschieva este ocrotitoarea culturilor agricole, viticole si pomicole. Intr-un sat din apropierea Iasului au aparut omizi care distrugeau tot. Atunci, preotul satului si credinciosii au cerut la Mitropolie sa le-o dea pe Cuvioasa, sa o duca in livezile lor, ca sa-i scape de aceasta nenorocire. Li s-a aprobat. Au mers cu sobor de preoti si credinciosi si au pus-o pe Sfanta Parascheva intr-o gradina sub un copac, care nu mai avea frunze, ci numai omizi. Dupa ce au inceput rugaciunile, toti au vazut cum omizile coborau din copac si mergeau la apa, se aruncau in apa si mureau, iar altele mergeau pe sosea, se opreau acolo si mureau strivite de masini. Cand s-au terminat Sfantul Maslu si rugaciunile, nu mai era nici o omida pe copac si nici in gradini.

 


Cautare