In valea numita „Axion Estin”, traia un mare sihastru care avea ucenic un calugar tanar, pe care-l crestea, ca sa ramana in chiliuta lui.
Ei aveau aceasta icoana vestita, Maica Domnului, in chilie. Odata calugarul cel batran a plecat la priveghere la Manastirea Protaton. Si batranul i-a spus calugarului tanar:
– Eu ma duc la priveghere, tu ramai acasa, fiule, si-ti fa pravila acasa, sa nu ramana chilia singura. Calugarul cel tanar a intrebat pe batran:
– Ava, eu ce pravila sa fac? Dar calugarul batran i-a zis:
– Fiule, tu n-ai sa poti priveghea toata noaptea. Citeste la Psaltire doua-trei catisme si pe urma du-te la icoana Maicii Domnului si fa cateva metanii, sa nu-ti fie somn. Atunci calugarul tanar a facut cum a zis batranul: A citit cateva catisme la Psaltire, s-a dus la Maica Domnului si a facut cateva metanii. A mai aprins candela sa nu se stinga si a cantat: Ceea ce esti mai cinstită… Asa a facut pana la miezul noptii, cand bate cineva in usa. Si numai a intrat un tanar foarte frumos, tot calugar, foarte luminat la fata, si l-a întrebat:
– Ce pravila ai facut de aseara pana acum?
– Asa mi-a spus batranul, cand a plecat la biserica, sa citesc la Psaltire doua-trei catisme si pe urma sa cant Ceea ce esti mai cinstita… si sa fac cateva metanii.
Dar cel ce a venit i-a spus:
– Nu se canta numai Ceea ce esti mai cinstita…Iata cum cantam noi: Cuvine-se cu adevarat, sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu; cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru, si pe urma cantam: Ceea ce esti mai cinstita…
Ucenicul s-a dus afara si a luat o lespede, a curatat-o el si a spalat-o frumos.
– Am sa scriu pe dansa.
Si cauta ceva, cu care sa zgarie pe piatra. Dar calugarul venit ii spune:
– Nu-i nevoie sa scrii cu cuiul! Lasa ca scriu eu! Si calugarul care a venit a inceput sa scrie pe piatra rugaciunea cu degetul lui, ca prin ceara moale. Si i-a scris foarte frumos pe greceste toata cantarea: Cuvine-se cu adevarat… (Axion Estin). Si dupa ce i-a scris, a semnat: „Eu am scris acestea, Gavriil, mai-marele voievod al puterilor ingeresti”, si a disparut din fata lui. S-a impanzit in tot Sfantul Munte minunea aceasta si din clipa aceea, in toate bisericile si in toate cartile bisericesti, s-a introdus cantarea aceasta pe care o cantam pana astazi: Cuvine-se cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu; cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemănare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu – Cuvantul ai nascut; pe tine cea cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marim. Amin.
RUGACIUNE LA ICOANA MAICII DOMNULUI AXIONITA de la Manastirea Sihastria
Straja nebiruita esti manastirii Sihastria si tuturor crestinilor nadejde neinfruntata in necazuri si primejdii. Ca Una Ce ai luat in urechile inimii glasul cel ingeresc si ai zamislit pe Cuvantul vietii, pleaca si noua pacatosilor urechea Ta, auzind suspinurile inimilor celor necajite.
Ceea Ce esti mai presus de ceruri, ridica si mintea noastră cea stricata de păcat la inaltimea cunostintei de Dumnezeu, izbavindu-ne din mrejele grijilor pamantesti peste masura. Ceea Ce ai purtat in brate pe Cel Ce cu mana Sa a ridicat pe Adam din iad, intinde-ne si noua mana de ajutor si ne scoate la lumina pocaintei. Ceea Ce primesti laudele glasurilor ingeresti fara incetare si nu Te desparti nici de inimile apasate de suspinurile intristarii, primeste si neputincioasele noastre cuvinte si ne da ajutor in incercarile noastre. Indrepteaza gandurile noastre in caile pocaintei si intareste pasii cugetului nostru pe piatra smeritei cugetari, ca sa ne izbavim de tirania patimilor.
Cu ale Tale rugaciuni scoate-ne pe noi din prapastia mortii si ingradeste sufletele noastre cu stalpii intelepciunii, ca sa nu ne departam de staulul Cuvantului si sa nu ne pierdem pe calea cea larga a desfatarilor lumesti. Pazeste manastirea Ta de toata primejdia si lacasurile sufletelor crestinilor le impodobeste cu razele rugaciunilor Tale. Nu ne lasa pe noi lipsiti de ocrotirea Ta de Maica, ci todeauna ne fii noua inaintemergatoare pe calea mantuirii, ca sa ne izbavim de toata ispita celui rau.
Fiind Tu mireasma a Raiului in care a rasarit Floarea Hristos, cu mireasma rugaciunilor Tale alunga mirosul cel greu al patimilor noastre si ne arata pe noi biruitori asupra patimilor. Din toate primejdiile izbaveste pe monahii care bine senevoiesc in sfantul Tau lacas si pe crestinii care Te au in lume mare folositoare in toata vremea vietii, nadajduind sa primeasca din mainile Tale cununa cea nestricacioasa a slavei celei ceresti.
Dăruieste-ne noua intelepciune ca in toata vremea sa Te laudam cu multumire si sa aducem neincetata slava Parintelui Luminilor spre mantuirea sufletelor noastre. Amin.
Manastirea Sihastria este o manastire ortodoxă de calugari, situata la 22 km de orasul Targu Neamt, pe soseaua ce duce spre Pipirig-Vatra Dornei.
Manastirea a atras vizitatori din toata Romania ce veneau la parintele arhimandrit Cleopa, care a fost unul dintre cei mai apreciati preoti la acea vreme. La manastirea Sihastria se viziteaza cimitirul manastirii, si schitul Sfantul Cleopa. Vizitatorii pot ramane peste noapte in sala de dormit, iar masa o pot servi din sala meselor. Cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotnitei.