Produsele de arta populara sunt produsele realizate de creatorii si mesterii populari, care pastreaza caracterul autentic si specificul etnic al zonei sau centrului respectiv.
Produsele si serviciile mestesugaresti, de mica industrie si artizanale sunt produsele si serviciile executate de mestesugari, mici meseriasi si artizani, fie complet manual, fie cu ajutorul uneltelor manuale sau chiar mecanice, atat timp cat contributia manuala a mestesugarului sau artizanului ramane cea mai substantiala componenta a produsului finit. Acestea sunt produse fara restrictii privind cantitatea si folosind materiale brute, neprelucrate, apeland in general la resursele naturale. Natura speciala a produselor mestesugaresti si artizanale deriva din trasaturile lor distinctive, care pot fi utilitare, estetice, artistice, creative, culturale, decorative, functionale, traditionale, simbolice si semnificative social si religios.
Produsele si serviciile mestesugaresti, de mica industrie, artistice si de artizanat cuprind o arie larga de obiecte si activitati care valorifica tehnicile, materiile prime, formele si ornamentele traditionale, precum si ale creatiei populare din diferite genuri; produse si servicii cu valoare artistica dar si utilitara, adaptata la cerintele vietii moderne, dar care pastreaza specificul executiei manuale.
Mestesugurile artistice traditionale includ o mare varietate de produse si de combinatii ale acestor tipuri de produse, dupa cum urmeaza:
-
Costume populare si piese de costum (ii, fote, catrinte, cojoace, braie, bete, marame, traiste, palarii, etc.);
-
Piese de imbracaminte de factura artizanala, inspirate din costume populare;
-
Tesaturi manuale;
-
Covoare tesute de mana si tapiserii;
-
Cusaturi si broderii;
-
Impletituri, dantele, macrameuri;
-
Olarit, ceramica;
-
Produse din lemn, os si corn (cioplite, crestate, sculptate, incizate, pirogravate);
-
Mobilier traditional, sculptat sau pictat (scaune, lavite, dulapioare, cuiere, lazi);
-
Impletituri din fibre vegetale (papura, pai, rachita, alun, foi de porumb, etc.);
-
Produse din metal (fier forjat, arama, alama, cositor, argint, etc.);
-
Poduse din piatra si marmura;
-
Icoane pictate pe lemn si pe sticla;
-
Oua incondeiate;
-
Papusi – figurine in costume populare;
-
Bijuterii inspirate din elemente traditionale si alte podoabe populare;
-
Instrumente muzicale;
-
Jucarii din lemn, ceramica, fibre vegetale.
Ouale incondeiate
Ouale incondeiate sunt specifice zonei Bucovina. Prin modelele cu care sunt ornate, culorile vii, pastelate si modul in care sunt impartite modelele, aceste oua vin in intampinarea sarbatorilor pascale alaturi de cele rosii . Materialele folosite sunt: ceara colorata, chisita si modelele populare. Se spala ouale cu apa calduta si cu sare. Se pun la fiert timp de 10 – 15 minute tot cu sare, apoi se pun la racit pe un prosop. Cand sunt doar caldute incepe incondeierea lor. Se pregateste ceara de albine si cu ajutorul chisitei se incepe impartirea oului in parti egale. Se folosesc ornamente cu motive geometrice alaturi de cele florale. Modelele utilizate sunt: strugurele, pestele, pomul vietii, cocosul, laba gastei, grebla, scara, carligul ciobanului, grapa, plugul, spicul de grau, frunza de stejar, bradutul, coarnele berbecului, frunza de salcam, floarea pastelui, cerul instelat, fulgerul, soarele, steaua, brauri, clinuri, modele de camasa, carpete, naframa, etc. Culorile folosite la inchistrirea oualor sunt culori vegetale, pentru galben - coji de mere padurete, pentru rosu - coji de ceapa rosie, pentru negru - coji de nuci, pentru alb - coaja oului si se acopera cu ceara zonele care raman albe. Prima culoare in care vine pus oul este culoarea galbena, in care se lasa oul 15 minute pentru a intra culoarea in coaja oului. Acoperim cu ceara partea de model colorat cu galben si dorim sa ramana asa, apoi introducem oul in culoarea rosie, iar partile de model neacoperite cu ceara o sa devina rosii dupa 15 minute de lasare a oului in culoare. In final acoperim cu ceara si partile de model care le dorim sa ramana rosii si apoi introducem oul in culoarea neagra unde repetam aceeasi tehnica. Acum se ia oul si se pune pe un gratar care este in prealabil incalzit pe soba si cand se topeste ceara stergem oul cu un prosop pentru a indeparta in totalitate ceara.