Sunt locuri in tara noastra unde modernitatea si luxul nu fac parte din viata cotidiana. Tara Lapusului cunoscuta publicului larg prin vocea lui Grigore Lese poate fi un exemplu in acest sens.
Nu vreau sa ma pierd in descrierea intregii zone. Fiecare asezare participa la intreg puzzle-ul numit Maramures. Doresc sa imi indrept atentia spre satul Dealul Corbului care face parte din comuna Vima Mica. Localitatea Copalnic Manastur se afla la jumatatea drumului ce leaga Baia-Mare de Targu Lapus. Odata ajuns ai impresia ca te afli intr-o asezare montana prin distribuirea risipita a caselor. Distantele mari nu sunt vazute ca un dezavantaj. Fiecare familie are la dispozitie un mijloc de transport. Intimitatea lor ii foarte bine conturata. Padurea deasa a fost inlocuita cu meri, peri si-n special pruni. Atmosfera creata iti da impresia ca horinca tine loc de apa. Perioada recomandata pentru o vacanta reusita e sfarsitul verii. Cazarea in general nu-i o problema. Conteaza, in schimb, foarte mult pretentiile noastre. Pentru iubitorii naturii variantele sunt generoase. Poti sa-ti montezi cortul sub un prun si dimineata gasesti musafiri, cosasi. O noapte de arometerapie in fan te incarca cu amintiri de neuitat. La mica intelegere se poate negocia pentru o camera rustica. Pretul cerut in general e foarte mic. Oamenii sunt extrem de ospitalieri, esti vazut ca un membru al familiei.
O vacanta la Dealul Corbului acopera numeroase pasiuni. Pescarii isi pot demonstra maiestria pe malurile raului Lapus. Daca ai avut fir intins te alegi cu scobari, beldite, lipani si nu numai. Tot aici o plimbare prin Cheile Lapusului si o baie langa Sura Dracului te desprinde de viata agitata a marilor orase. Fiecare gospodarie e o particica din muzeul satului. Sura veche acoperita cu paie, gabanasul (pe vremuri se tineau alimentele, cerealele, muraturile, gemurile), cuptorul unde si astazi se mai coace painea pe vatra asteapta vizitatorul sa le cunoasca.
Dupa o lunga plimbare bunatatile casei nu trebuie evitate. Placinta coapta pe plita, papricasul din ardei si smantana, horinca iti arata savoarea bucatariei traditionale romanesti. Seara la lumina unui foc de tabara poti cunoaste lengendele din zona. O plimbare prin lumea strigoilor, ielelor, oamenilor transformati in lup te face pentru o noapte vanator de fantome. Daca ai norocul sa ajungi in perioada “Taberei Nationale de Arte Preluca” te intalnesti cu personalitati din lumea teatrului, folkului, artelor. Totul sta sub semnul improvizarii: scena e inlocuita cu sura sau prispa, recitari de poezie la lumina lanternelor si multe alte improvizatii care dau farmec evenimentului. Vacantele traditionale fac parte din viata noastra. Ne aducem aminte de copilarie, refacem legatura cu natura iar intr-un final ne intoarcem cu forte proaspete in furnicarul numit oras.