In localitatea Lăschia din Maramureş, se află una dintre cele mai cunoscute plantaţii de aluni ecologici din zonă.
Alune Bune S.R.L. este producător certificat de produse ecologice. Repertoriu de produse ecologice sau în conversie la agricultură ecologică cuprinde: alune in coaja; miez de alune, nuci. Miezul de aluna crud este dulce, are culoarea maronie si este placut la gust. Alunele sunt bogate in vitamine si minerale, mentin sanatatea inimii si au rol antioxidant asupra organismului.
Dan Simorne, cultivatorul de alune ecologice este un maramureşean care a muncit în Italia. Plantatia sa de aluni si nuci a realizat-o prin fonduri proprii, ajungând în timp la 100.000 de euro (achiziționarea materialului săditor, a utilajelor, a terenului etc.). A început în anul 2012, când a plantat câțiva aluni, apoi în următorul an a decis să plantez pe o suprafață de 2,5 ha soiurile Tonda de giffoni și Mortarella. După 2 ani a mai plantat 2 ha cu soiul Mortarella și în prezent a ajuns la o suprafață de 5.7 ha de alun și 0,7 ha de nuc, plantații certificate ecologic. A folosit o schemă de plantare, la aluni de 4 m între rânduri și 3 m pe rând, ajungând la 860 de pomi/ha.
A ales ca perioadă de plantare, toamna. Lucrările de întreținere după plantare au fost următoarele: frezat de cel puțin 2 ori pe an, săpat manual, curățat plantele, fertilizat cu gunoi de grajd etc. Recoltarea în plantația de la Lăschia, se face mecanizat cu mașina de cules alune, prin aspirație, Facma 300. Valorifica producția de alune ecologice în piețe, târguri, pe pagina de Facebook AluneBune. În prezent, este în discuție cu un supermarket pentru a vinde alune ecologice ambalate la 100 g și 500 g. Ca plan de viitor, vreau să accesez fonduri europene pentru a se dezvolta in continuare si diversifica productia.