Andaluzia lider european in productia ecologica

Fermele si firmele ecologice din Andaluzia, Spania sunt prezente, la targurile internationale, cu o ofertă variată si bogata de produse bio.

De zeci de ani, comunitatea andaluză deție poziții de lider în dezvoltarea sistemelor de producție agricolă durabilă, de înaltă calitate și cu impact minim asupra mediului, situandu-se primul loc la proprodutia ecologica din Uniunea Europeană și pe patrulea loc ca mărime în lume. Conform bilanțului statistic al Andaluziei 2022, această comunitate autonomă din sudul Europei are peste 1,3 milioane de hectare de teren gestionat ecologic, ceea ce reperzinta 48,92% din suprafața Spaniei, utilizată pentru agricultura ecologică. Pentruca 27,4% din terenul agricol andaluz a fost cultivat ecologic, se depaseste obiectivul stabilit de Comisia Europeană, ca cel puțin 25% din terenurile agricole să fie folosite în agricultura ecologică până în 2030.

In sectorul ecologicc andaluz sunt peste 17.700 de operatori cu peste 42.000 de angajați care realizeaza care realizeaza exporturi în valoare de aproximativ 680 de milioane. Tot acest potențial al Andaluziei pe segmentul bio este reprezentat la expozitii si alte evenimente, de firme de calitate și lideri în producția de ulei de măsline extravirgin, vin, panificație, conserve și alimente sărate, fructe și legume. Andaluzia este cel mai mare producător mondial de ulei de măsline extravirgin organic. „Aurul verde organic” andaluz este astfel produs într-un mod sănătos pentru oameni și mediul lor, fără a-și pierde gustul, culoarea, aroma și textura caracteristice. Livezile de măslini ecologice din Andaluză pentru producția de ulei reprezintă deja 38% din suprafața națională alocată acestei culturi, un model agricol care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea amprentei de carbon.

În ceea ce privește fructele și legumele, Andaluzia are o mare bogăție care este distribuită în provinciile sale, al cărei factor comun este o calitate extraordinară care a crescut în ultimii ani datorită eforturilor depuse în producția controlată, integrată sau agricultura ecologică. Cultivarea ecologică combină tehnologia cu efect de seră cu managementul ecologic. În ultimii ani, producția de fructe și legume ecologice s-a extins datorită avantajelor pe care le are în combaterea dăunătorilor, polenizarea naturală sau adaptarea la cererea Europei de Nord și Centrale, astfel că au apărut 300 de noi firme agro-industriale de fructe și legume ecologice. Pe de altă parte, Andaluzia are o tradiție milenară în cultivarea viței de vie și producerea de vinuri de mare prestigiu și faimă în întreaga lume. Topografia, geologia și clima solurilor andaluze sunt excelente pentru cultivare, rezultând vinuri de înaltă calitate, precum și foarte variate și caracteristice. În ceea ce privește producția ecologică, Andaluzia se numără printre comunitățile cu cel mai mare număr de crame dedicate producției de vin ecologic, respectiv 102.

În concordanță cu natura Andaluziei pâinea, produsele de patiserie, condimentele, ierburile și preparatele alimentera, sunt pregatite cu delicatețe și criterii de durabilitate care garantează calitatea și trasabilitatea acestora. Regiunea andaluză are suprafețe întinse în care se cultivă cereale și alte cereale organice, obținându-se astfel randamente bune și o adaptare magnifică la suprafețele extinse de agricultură uscată din Spania. Toate aceste tehnici, pe lângă îmbunătățirea rentabilității și a valorii adăugate a cerealelor și a altor culturi de cereale, au un impact minim asupra peisajului, mediului și biodiversității naturale și ajută la atenuarea schimbărilor climatice. Agricultura ecologică este o formă de agricultură în expansiune care combină cele mai bune practici de mediu cu un grad ridicat de biodiversitate și conservarea resurselor naturale. Acesta își propune să producă în conformitate cu preferințele anumitor consumatori pentru produse derivate din procese naturale.


Cautare