Masivul Piatra Craiului este un lant muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpaților Orientali, inconjurat de Muntii Leaota, Muntii Bucegi, Muntii Fagaras si Muntii Iezer-Papusa.
In timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, Masivul Piatra Craiului o culme taioasa si abrupta de roci calcaroase, lunga de aproximativ 24 – 26 km, orientata de la sud-vest spre nord-est, si lata de aproximativ 6 – 8 km. Cunoscutii pereti verticali, inalti de 400–650 m, dintre Padina Lancii si Valea lui Ivan, au luat nastere datorita stratificarii pe orizontala a calcarelor. Altitudinea maxima a Pietrei Craiului este atinsa in varful Varful La Om, avand 2.238 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2.000 de metri altitudine.
In zona Piatra Craiului se gasesc specii unice in lume de flora si fauna, precum Garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), floarea de colt (Leontopodium alpinum) si ghintura galbena (Gentiana lutea). Printre speciile de animale amintim capra neagra (Rupicapra rupicapra), declarata monument al naturii.
Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioarei sunt cele mai importante fenomene carstice din Piatra Craiului. Rezervatia Naturala Piatra Craiului a fost instituita in anul 1938 si cuprinde mai mult de 1.200 de hectare din acest masiv.