Florile de Craciun

Poinsettia sunt plante native din America Centrala, in special din sudul Mexicului.

Aztecii antici aveau multe utilizari pentru ea; ca si colorant violet pentru haine si produse cosmetice si pentru a trata febra cu seva ei alba si laptoasa. Poinsettia a fost facut cunoscuta de Joel Roberts Poinsett, primul ambasador american in Mexic. Poinsett in timp ce viziteaza zona Taco in 1828, a devenit foarte interesat de aceste plante si le-a trimis imediat in Carolina de Sud, unde a inceput cultivarea lor. Unul dintre prietenii sai, a trimis plantele la primul spectacol floral din Philadelphia. Robert Buist, din Pennsylvania, a vazut floarea, a cultivat-o si a vandut-o sub numele latinesc "Euphorbia pulcherrima".

Exista o veche legenda mexicana despre legatura intre Poinsettias si Craciun. A fost odata o fata mexicana saraca numita Pepita care nu a avut nici un dar pentru a da copilului Isus in ajunul de Craciun. Varul ei Pedro a incercat sa o inveseleasca, spunand: "Sunt sigur ca si cel mai mic cadou, dat de cineva il va face fericit pe Isus." Pepita nu stia ce ar putea da, asa ca a ales un pumn mic de buruieni de pe marginea drumului si le-a facut un buchet mic. In timp ce mergea prin capela spre altar, isi aminti ce-i spusese Pedro. Ea a început sa se simta mai bine, a ingenuncheat si a pus buchetul in partea de jos a scenei Nasterii Domnului. Dintr-o data, buchetul de buruieni a izbucnit in flori luminoase de culoare rosie, si toti cei care l-au vazut au fost siguri ca a fost o minune. Din acea zi, florile stralucitoare rosii au fost cunoscute sub numele de "Flores de Noche Buena'', sau ''Florile Noptii Sfinte''.

Forma florii de Poinsettia si frunzele sunt gandite ca un simbol al Stelei din Betleem, rosu frunzelor colorate simbolizeaza sangele lui Hristos, iar frunzele albe reprezinta puritatea. Poinsettia reprezinta culorile stemei nationale a Madagascarului. In multe locuri din Madagascar, se gasesc copaci de Poinsettia, care in iunie, imbraca hainele lor colorate, fiind perioada solstitiului de iarna in emisfera sudica.

 

 


Cautare