Salata Mechouia 

Salata Mechouia , sau „salata la grătar” este o mancare traditionala tunisiana.

De obicei, este servit în stil de familie pentru a fi împărțita la masă, avand ca si garnitură ton, măsline, capere sau felii de ou fiert. Legumele sunt de obicei prăjite la grătar pe cărbune într-un „kanoun”, un grătar de lut ancestral care este cheia aromei „mechouia” cu care tunisienii sunt familiarizați. Se poate opta pentru o versiune mai ușoară o rețetei la cuptor. Există variante mai simple de „mechouia” care includ doar ardei și uneori chiar vinete, dar cea mai clasică și populară versiune este cu roșii, ardei, ceapă și usturoi; tocate grosier apoi condimentate cu coriandru, chimen, sare si udate intr-o cantitate generoasa de ulei de masline extravirgin!

Porniți cuptorului și puneți ardeii și roșiile, pe o tava cu hartie de copt 15 minute. Le intoarceti si le mai lasti 20 de minute, astfel încât ambele părți să aibă o culoare frumoasă. Odată ce legumele sunt bine copate, transferați-le încă fierbinți într-un recipient și acoperiți ermetic pentru a vă asigura că aburul de la legume este prins în interior și înmoaie pielea în timp ce se răcesc. Acest lucru va permite ca pielea să fie îndepărtată cu ușurință în următorul pas.

După 30 de minute, deschideți recipientul. Legumele trebuie să fie suficient de răcite, dar încă calde. Scoateți coaja și semințele ardeilor; îndepărtați de asemenea coaja la roșii, partile arse la ceapă și cățeii de usturoi și transferați-i pe o masă de tăiat. Se toacă toate legumele împreună până când se obține un amestec oarecum omogen, dar încă puțin gros. Ca si alternativa, este tocatul grosier într-un blender. Transferați legumele tocate într-un bol și adăugați uleiul de măsline extravirgin, coriandru, chimen, sare. Se amestecă bine și „slata mechouia” este gata. Se pune salata mechouia în farfurie, se mai toarnă puțin ulei de măsline extravirgin deasupra și se ornează cu sferturile de ou fiert, măsline și ton din conserva (sau orice combinație a acestora pe care o preferati). Se servește și se savurează cu pâinea preferată!