Denumirea de origine protejată „Milas Yağlı Zeytini” cuprinde măslinele de masă din soiul Memecik, cultivate în districtul Milas.
Maslinele „Milas Yağlı Zeytini” sunt fermentate în saramură și conservate în ulei de măsline obținut din măsline din soiul Memecik, la care se adaugă felii de lămâie proaspătă. Măslinele „Milas Yağlı Zeytini” sunt ajunse la maturitate deplină, au culoare neagră/violet, sunt întregi și crestate pe verticală. Au o aromă fructată, de intensitate medie. Aromele dominante sunt cele de portocală amară, portocală, mandarină și lămâie.
Districtul Milas este situat în regiunea Menteşe din nord-vestul provinciei Muğla. Zonele agricole limitate și relieful muntos, precum și dealurile din acest district constituie un mediu favorabil pentru cultura măslinilor. În Milas, cultivarea măslinilor a devenit o activitate agricolă impusă de condițiile naturale. Soiul Memecik se cultivă în districtul Milas de mai multe generații, acesta fiind soiul predominant din zonă. Un studiu comparativ al constituenților bioactivi ai măslinelor turcești a arătat că soiul de măsline Memecik are o activitate antioxidantă ridicată și un conținut ridicat de fenoli în comparație cu alți cultivari de măslini din Turcia. Măslinii sunt cultivati fără irigare, Absența irigării are ca rezultat un conținut mai ridicat de fenoli și aroma fructată a măslinelor, care constituie principala specificitate a „Milas Yağlı Zeytini”.
Recoltarea începe în jurul lunii decembrie, înainte ca măslinele să devină complet negre. Măslinele sunt recoltate cu grijă, pentru a preveni strivirea acestora și, dacă este posibil, manual. Măslinele sunt preparate utilizând o metodă tradițională, fără aditivi sau conservanți. Metoda constă în tăierea măslinelor și introducerea lor în apă dulce, pentru reducerea gustului amar în primele 24 de ore de la recoltare. Apa se schimbă de trei ori, iar după a treia operațiune se adaugă sare gemă în proporție de 2 %. Priceperea producătorilor contribuie la determinarea momentului în care gustul amar al măslinelor a fost redus suficient. Metoda de asezonare, care utilizează ulei de măsline și lămâi, este rezultatul priceperii producătorilor. Lămâile utilizate pentru producție sunt feliate și sărate de către producători, pentru a preveni orice dezvoltare nedorită a microbilor. Producătorii determină și cantitatea de sare și de felii de lămâie care asigură aroma fructată.