Indicația geografică protejată „Jászsági nyári szarvasgomba” desemnează varianta proaspătă a soiului local de ciuperci subterane „trufe de vară” (Tuber aestivum Vittad.).
Greutatea minimă a corpului fructifer recomandată pentru utilizare este de 40 g. În majoritatea cazurilor, acesta are o formă sferică mai mult sau mai puțin regulată, de obicei fără nicio striație la baza tuberculului. Culoarea învelișului exterior variază de la maro negricios la negru. Exteriorul său este rugos, acoperit la suprafață cu solzi negri, de formă piramidală, proeminenți, tari, cu muchii ascuțite, de obicei turtiți în partea de sus, cu zgârieturi pe diagonală și striații în lungime. Prezintă o aromă unică și plăcută. La recoltare, aroma sa amintește inițial de porumb fiert sau de malț de orz prăjit și fermentat și este însoțită de un miros plăcut de iarbă proaspăt cosită. În timpul recoltării și al depozitării, aroma se modifică, păstrându-și însă mirosul plăcut și distinctiv de iarbă proaspăt cosită. Gustul în sine este intens și amintește mai degrabă de gustul delicios al nucilor.
Mulțumită împăduririi artificiale, în Jászság se dezvoltă habitate care produc trufe de excelentă calitate, coexistând cu specii de orhidee protejate, care au de asemenea o influență benefică asupra aromei distinctive a „Jászsági nyári szarvasgomba”. Pentru a menține tradițiile culegătorilor de trufe maghiari, în 2002 a fost inaugurat, la Jászszentandrás, primul muzeu național al trufei, care este, de asemenea, al doilea de acest fel din Europa. În fiecare an, Federația maghiară a culegătorilor de trufe (Magyar Szarvasgombász Szövetség) organizează un eveniment pentru a marca începutul sezonului. Jászszentandrás deține titlul onorific de capitala trufelor din Ungaria. De asemenea, „Jászsági nyári szarvasgomba” este cunoscută și prin alte denumiri populare, cum ar fi „perla neagră din Jászság”, „aurul din Jászság” sau „trufa de Jászság”, care demonstrează reputația deosebită a produsului în regiune.