Colacul secuiesc “Kurtos Kalacs”

Colacii secuiesti sau kurtoskalacs, sunt imbracati in zahar si nuca.

In secolul al XV-lea, kurtoskalacs apare in Heidelberg, apoi este atestat documentar la Cluj, in 1679. Colacul secuiesc este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. Acest preparat a deveni cunoscut dupa 1989, cand brutarii din Covasna, au dezvoltat cu succes afaceri proprii si l-au raspandit in toata tara, de unde si denumirea. Este un produs foarte popular la sarbatori, festivaluri si targuri.

Pentru o afacere ambulanta e nevoie de o patiserie mobila. Rulotele vor fi utilate in principal cu un cuptor, malaxor, rastele pentru dospirea aluatului si mese de lucru. Este de preferat ca mesele si vasele de bucatarie sa fie din inox, la fel si malaxorul. La acestea se adauga betele tronconice sau cilindrice pe care se pune aluatul si se roteste. Betele pot fi dupa caz din inox sau din lemn de esenta tare, eventual fag. Este necesar sa fie din esenta tare pentru a rezista la temperaturi ridicate mai mult timp, fara a se fisura. Mai e nevoie de o chiuveta cu cuve, de preferat din inox si, eventual, o cabina. Nu trebuie sa lipseasca sistemele de apa si curent, venit de la un generator. Betele se fabrica in zona traditionala de comercializare a kurtosului si sunt usor de gasit in locuri precum Lacul Rosu sau Borsec. O masina noua de facut colaci secuiesti, care poate produce in acelasi timp cinci sau zece colaci, poate costa intre 300 si 500 de euro, avand un curent de alimentare de 220 de volti. Cuptoarele pot fi de mai multe feluri: electrice, cu carbuni si, mai rar, cu gaz. Cele mai apreciate sunt cele pe carbuni, acestea avand utilizare traditionala. Toate aceste utilitati se comercializeaza pe bucati sau chiar intreaga linie de fabricatie. Exista firme care ofera chiar si franciza pentru comercializarea unui astfel de produs. Pentru comercializare este nevoie, in functie de vad, de trei-opt persoane, de la prepararea aluatului la prajit si vanzare.Pentru festivitatile mai de amploare poate fi vorba si de vanzarea a catorva sute de colaci pe zi, facuti pe loc, lucru care nu se poate intampla decat cu sase-opt angajati. In cazul unor astfel de produse nu se poate pune problema depozitarii, pentru ca se consuma doar proaspete si calde.

Cozonacul secuiesc este pregatit dupa reteta traditionala, cu diferite glazuri: nuca, scortisoara, nuca de cocos, susan si ciocolata sau cocos. Acesta este preparat din ingrediente naturale, fara conservanti si poate fi mancat si in perioadele de post alimentar, deoarece nu contine oua sau lapte. Producatorul AF ‘’BENCZE A’’ localitatea Ojdula, judeţul Covasna a atesta kurtoskalacs ca produs traditional.

RETETA >>