Micii producatori de branza din Ardeal sunt tot mai cunoscuti in Europa pentru calitatea sortimentelor de branza cu ierburi aromate, cu trufe sau tinute la maturat.
Producatorul TOROCKOI (proprietar Marius Chioreanu), a deschis o afacere de familie in judetul Alba, la poalele muntilor Trascau, in urma cu 24 de ani. Obiectul principal al productiei este reprezentat de branzeturile maturate indelung care, pentru a prinde un gust deosebit, au nevoie de pana la doi ani de maturare. Sunt foarte apreciate, branzeturile maturate condimentate, care au in compozitie piper, cimbrisor sau busuioc. Pentru productie, laptele este colectat de la fermele apropiate, fiind procesati 17.000 de litri in fiecare zi. Branzeturile se vand si cu 50 de lei kilogramul.
MANUFACTURA DE BRANZA, din localitatea Cund, judetul Mures, merge bine in afaceri cu retete unice din branza maturata. Proprietarul Varga Istvan, specializat in Elvetia, aplica de trei ani, ce a invatat acolo. Branzeturile fine sunt obtinute numai din materie prima de buna calitate si cu multa rabdare. La Cund se obtin 12 arome de branzeturi, cu mirodenii, cu ciocolata, cu nuci si cu vin, foarte apreciate pe piata externa.
Branza burduf DE LA FERMA, produsa in localitatea Unirea, judetul Alba, de catre Marius Bicu, este apreciata de consumatorii straini. In fiecare an sunt dublate vanzarile, iar aproximativ 60% din productia de branza este comercializata in Europa. Branza in burduf este maturata in cantitati mici si pastrata la o temperatura de 10 grade mai mult de o luna.