Prin 1800 au ajuns covrigii in targul din Buzau, iar acum toata lumea ii stie drept Covrigii de Buzau.
Initial, reteta de covrigi au adus-o grecii. Negustori inascuti, acestia si-au deschis la Buzau carciumi in care serveau, pe langa carafele cu vin, si covrigi ca niste inele, cu o coaja aurie si miez moale. Localnicii au furat secretul covrigilor iar brutarii si l-au insuşit. Acum, covrigii de Buzau sunt marca atestata ca produs traditional. Buzoienii organizeaza anual un festival in cinstea Covrigilor de Buzau, a Carnatilor de Plescoi si a Vinului de Pietroasele. Festivalul se desfasoara in traditia targurilor de toamna si sugereaza belsug si... mandrie.
La reteta de covrigi, se pregateste mai intai maiaua. Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in apa calda. Se adauga faina si se lasa la dospit 40 de minute. Aluatul se face astfel: zaharul si sarea se dizolva in apa calduta. Se adauga impreuna cu maiaua in faina si se framanta. Se lasa la dospit 40-60 de minute. Dupa ce a crescut se imparte in 100 de bucati, care se modeleaza. Inelele se lasa in repaus 10 minute. Siropul se face din zahar caramelizat, care se dizolva in apa si se fierbe 25 de minute. Covrigii se oparesc in sirop 5-10 minute, se scot pe o planseta si se tapeteaza cu mac si sare. Se dau la cuptor 20 de minute. Reteata este atestata ca produs traditional de catre urmatorii producatori: SC ADY COMP SRL Buzau, SC LIPIA SRL Buzau si SC BOROMIR PROD SA Buzau.