Desertul Badain Jaran (Badan Jilin) cu cea mai mare duna de nisip stationara, ar trebui sa fie enumerat in topul minunilor naturale ale lumii.
Badan Jilin, cel mai frumos desert din lume, este situat in nordul Chinei aproape de granita cu Mongolia si se intinde pe aproape 47.000 de kilometri patrati, fiind delimitat de desertul Gobi, Muntele Lang, si de Muntele Yabraishan. Aproximativ 10.000 de kilometri patrati este neatins de om. Chiar daca este uscat, Badain Jaran are 113 lacuri explorate care ofera case pentru toate tipurile de pasari acvatice. Aceste lacuri dau numele desertului "Badain Jaran", care in mongola inseamna "lacuri misterioase"
In aprilie, vremea este calda, florile din desert infloresc, iarba e verde si apa din lacuri potrivita pentru inot. Oamenii care traiesc in desert au la casele lor, puturi nu prea adanci ce le ofera apa potabila curata. In desert se gaseste cea mai inalta duna stationara din lume ce depaseste 500 de metri. Turistul, de la aeroportul Jinchang cu un autobuz privat ajunge in satul de la marginea desertului. Dupa pranz, o plimbare prin sat, o cina si un somn bun este luat de jeep si dus pana dunele inalte. Apoi viziteaza Lacul Nuretu, inconjurat de copaci si iarba. La 15 Km de lac mergand pe camila, ajunge la templul budist Badain Jaran construit in 1868, in spatele unei dune imense. Mancarea in desert este destul de bun, de fapt este un mix intre carne si legume si un sortiment variat de ceai cu lapte.
Altitudinea din desetul Badan Jiling este intre 1100 m si 1600 m, iar radiatiile solare se intensifica la aceasta altitudine, tocmai de aceea, lotiune de protectie, ochelarii de soare si palaria sunt recomandate pe timpul calatoriei. In timpul noptii temperaturile pot scadea pana la -20 grade C, dar camerele au sobe de incalzit iar sub paturile de camile este cald si bine. Camilelor nu le place geamantanele si este indicat sa avem cu noi cate un rucsac in spate.
In apropierea desertului, in Muntii Yinshan au fot descoperite peste 10.000 de picturi care descriu animale, inclusiv capre, oi, antilope, elani, boi, caini, mistreti, iepuri, lupi, tigri si multe altele. Multe picturi includ, scene, arme si metode de vanatoare. Primele picturi dateaza din paleolitic si epoca bronzului, iar ultimele, din Evul Mediu, au fost facute de catre mongoli, in perioada dinastiei Yuan.