Vulcanii noroiosi de la Berca, judetul Buzau

Vulcanii noroiosi de la Berca, judetul Buzau reprezinta un fenomen natural, unic in Europa. In lume mai exista astfel de vulcani la Apseron, port la Marea Caspica (langa Baku). Vulcanii noroiosi de la noi din tara au fost declarati monument al naturii in 1955 si cuprinde o suprafata de 30 hectare, impartite in 4 zone: FIERBATORI; PACLELE MARI; PACLELE MICI; BECIU.

Alexandru Odobescu in falsul sau tratat de vanatoare, prezenta vulcanii respectivi astfel: “Daca nu stiti si nu ati vazut va spun eu ca acolo si-a asezat necuratul cazanele cu smoala clocotita. Pe sub pamant galgaie si fierbe glodul noroios mai rece decat ghata, mai negru decat ceata; apoi pe guri cascate prin tot ocolul acelor vai fara de scursoare, tasneste tina in sus cand de-o palma, cand de un stanjen si mai mult; la fiecare gura, imprejur, s-a durat musuroi din balelle catranite, pe care uciga-l toaca le scupa din vagaune. Balele se scurg neclaite de-a lungul movilitelor, se aduna in namol, se usca in vant, se crapa de soare si asternut tot fundul vaii cu o huma sura si jilava pe care nu se prinde. Doamen feresete, nici troscot, nici ciulini.”

Apa de ploaie, patrunde la o adancime destul de mare in depozitele argiloase,bogate in hidrocarburi lichide si gazoase si transforma argila respectiva intr-un noroi foarte fin si sarat. Gazele de hidrocarburi intalnesc acest noroi si il antreneaza afara sub forma unor basici. Ajungand in contact cu atmosfera terestra aceste basici crapa si revarsa noroiul imprejurul “vulcanului”. Conurile ating inaltimi de 1-10 m, iar noroiul din interiorul lor bolboroseste ca si cum ar fierbe. In acest monument al naturii cresc si doua specii de saratura. Este vorba de planta halofila Nitraria schoberi si de Obione verruncifera.

 


Cautare