Vinurile Crai Nou s-au nascut parca dintr-o balada romaneasca in care un alai domnesc cauta zi si noapte cel mai bun -loc de pomenire- pentru a inalta un lacas cum nu s-a mai vazut.
Povestea a inceput in urma cu vreo 10 ani, cand viticultorul si vinificatorul francez Denis Thomas a batut lumea in lung si-n lat pentru a gasi locul ideal in care sa creeze o plantatie ecologica cu vita-de-vie soiul Pinot Noir. A gasit tara fagaduintei tocmai in Romania, in podgoria Dealu Mare, unde solul si climatul continental sunt foarte apropiate de cele ale regiunii franceze Bourgogne, patria soiului Pinot Noir. In cursul anului 2000 a fost intemeiata cea mai mare parte a plantatiei Domeniile Viticole Franco Romane, care pe langa Pinot Noir, cuprinde alte doua soiuri nobile frantuzesti (Chardonnay si Merlot), dar si doua soiuri romanesti (Feteasca Alba si Feteasca Neagra). Regiunea viticola este situata pe colinele Subcarpatilor Meridionali, in comuna Breaza din judetul Buzau, si face parte din podgoria Dealu Mare. Pe intreaga suprafata detinuta de Domeniile Viticole Franco Romane, in prezent circa 35 de hectare, se practica viticultura bio-lunara. Conceptul de viticultura bio-lunara presupune o imbinare intre regulile agriculturii ecologice si fazele lunii, care au o influenta extrem de importanta in viata plantelor. Agricultura biologica sau ecologica, numita mai scurt -bio- are ca scop obtinerea de produse gustoase, sanatoase si de cea mai buna calitate, prin ameliorarea solului doar cu ingrasaminte naturale, fara fertilizatori de sinteza. De asemenea, regulile agriculturii bio interzic tratarea plantelor cu pesticide, insecticide sau fungicide. Domeniile Viticole Franco Romane (DVFR) detin prestigiosul certificat international ECOCERT, prin care se atesta ca solul si via nu sunt tratate cu produse chimice. Colectia Chardonnay, Merlot si Feteasca Neagra lansata in 2007 de catre DVFR a fost prima din Romania care a obtinut o astfel de omologare la nivel international.
Pe de alta parte, agricultura lunara se bazeaza pe respectarea unui calendar strict in lucrarile de cultivare, intretinere si recoltare. Principiul este acela de a utiliza energia naturala a plantei pentru a produce cele mai bune fructe sau legume. In urma cu mii de ani, agricultorii au observat ca, asemeni marilor si oceanelor la flux si reflux, seva plantelor este direct influentata de fazele lunii. Prima regula este sa nu deranjezi planta in timpul ridicarii sevei, care se intampla in fazele de ascensiune a lunii pe bolta cereasca. In cazul vitei-de-vie, lucrarile vegetale de copilire, taiere etc. trebuie facute in perioadele de coborare a lunii pe bolta cereasca, iar culesul in faza de ascensiune, cand fructul are doza maxima de suc si energie. A doua regula este ca o data cu cresterea lunii (luna noua-primul patrar-pana se ajunge la luna plina) se intensifica si activitatea microorganismelor. Pentru respectarea echilibrului microbian, in aceasta perioada nu se executa lucrari de ameliorare a solului, in schimb se recomanda -tragerea- vinului, mai ales pe luna plina sau in fazele imediat urmatoare. Aceasta legatura cosmica, ignorata de agricultura moderna, a fost redescoperita in ultimii ani sub numele de agricultura lunara, care in combinatie cu agricultura ecologica a dat nastere conceptului de agricultura bio-lunara. Colectia de vinuri Cai Nou, care a preluat denumirea populara romaneasca pentru luna noua, a fost creata respectand cu strictete echilibrul naturii si folosind forta cosmica a ciclurilor lunare. Rezultatul e un vin de inalta calitate, unic prin proprietatile sale organice. Vinurile din gama Crai Nou (soiurile Pinot Noir, Feteasca Neagra, Merlot si Riesling) se distribuie atat imbuteliate, cat si in vrac. Pe langa sortimentele de vinuri ecologice, Domeniile Viticole Franco Romane produc in crama proprie de la Sahateni si vinuri traditionale din soiurile Merlot Rose, Merlot si Tamaioasa Romaneasca.
OFERTA VIN ECOLOGIC >>