Ciorba de varza murata ca in Salaj

Adevărat balsam pentru stomac, zeama de varză va transforma această ciorbă ţărănească simplă într-una absolut delicioasă.

Ingrediente: oase de pui sau de porc cu puţină carne pe ele; o ceapă; doi-trei morcovi; un pătrunjel; o bucată de ţelină; un ardei; doi căţei de usturoi; frunze de ţelină; o căpăţână îndesată de varză murată; o cană de zeamă de varză; o lingură de făină; ulei, sare, piper
cimbru uscat, mărar verde.

Pentru a pregăti această ciorbă extrem de gustoasă, trebuie să începeţi cu prepararea unei supe de oase. Puteţi opta pentru oase de pui sau de porc, important este să fie proaspete şi nu afumate. Îndepărtaţi spuma când începe să clocotească, lăsaţi să fiarbă la foc mic, apoi adăugaţi legumele întregi (morcov, rădăcină de pătrunjel şi morcovi, o ceapă, usturoi, un ardei şi frunze de ţelină). Când totul s-a fiert, strecuraţi zeama.

Separat, tăiaţi varza fideluţă şi căliţi-o uşor într-o oală în care aţi pus puţin ulei. Când varza s-a înmuiat, completaţi cu zeama de oase şi legume şi continuaţi să fierbeţi. Piperaţi după gust şi aromaţi totul cu o crenguţă uscată de cimbru. Sare veţi adăuga abia la final, doar dacă credeţi că mai este nevoie. Până fierbe varza, desprindeţi carnea de pe oase şi tăiaţi rondele morcovii din supă şi adăugaţi-şe în oală. Preparaţi pe foc şi o îngroşală din ulei şi o lingură de făină albă, amestecând continuu pentru a nu se arde. Daţi culoare cu o linguriţă de boia dulce şi adăugaţi treptat o cană de zeamă rece de varză. Amestecaţi continuu, după care turnaţi îngroşala în oala de ciorbă şi mai lăsaţi să dea câteva clocote.