Paine pe vatra

Reteta casnica de preparat paine.

Se socoteste 1 kg faina, 12-15 g drojdie presata, iar cantitatea de apa, in functie de calitatea fainei. Se cere 0,5 l apa la 1 kg de faina. Vara se pune ceva mai multa apa, pentruca faina este mai uscata. Se cerce faina in covata si se lasa sa stea asa cateva ore descoperita, ca sa capete temperatura bucatariei. Deoparte se moaie drojdia cu putina apa calda, iar intr-o strachina potrivita se pune cativa pumni de faina cernuta. Se face loc in mijloc, se toarna drojdia muiata, se amesteca, adaugand inca putina apa pana se face plamadeala potrivit de moale. Se bate pana ce incepe sa faca basici. Se presara putina faina deasupra, se acopera cu servet si se lasa sa creasca la caldura. Cand a crescut, se pune in covata cu faina cernuta inainte, se adauga cate o lingurita de sare la kilogramul de faina si se toarna putina apa calda, framantand bine cu amandoua mainile, pana nu se mai lipeste de maini. Aluatul trebuie sa fie potrivit de tare, nu prea moale. Se presara faina, se acopera cu faina si se lasa cu covata la un loc cald sa cresca.

Cand aluatul a crescut se ia bucati din el, se da forma rotunda, sau lunga, pe masa de aluat presarata cu faina. Se aseza la rand pe o scandura sau o tava si se pun pe cuptor, sau la un loc cald fara curent, ca sa creasca frumos. In acest timp ne ingrijim de cuptor. Acesta trebuie sa fie ars bine. Se curata cenusa si carbunii, iar gura cuptorului se sterge cu o carpa uda prinsa de un bat. Cuptorul e potrivit de fierbinte, atunci cand, aruncand inauntru putina faina de porumb, aceasta se rumeneste indata, fara sa arda. Cu ajutorul unei lopeti speciale, presarata cu faina, se aseaza painile in cuptor. Daca cuptorul este prea incins, se lasa capacul foarte putin deschis. Se tine pana creste painea si se rumeneste frumos. Timpul de coacere este in functie de marimea painilor si de fierbinteala cuptorului.