Ferma ecologica, coltul copiilor


Ferma ecologica este locul unde oamenii traiesc impreuna cu plantele si animalele in timp ce prepara alimente si bauturi gustoase.

Animalele, incluzand vacile, porcii, gainile, caprele si oile au destul loc in fermele ecologice, unde sunt hranite numai cu furaje corespunzatoare nevoilor lor. Fermierii care practica agricultura ecologica lucreaza din greu pentru a face plantele mai puternice si mai sanatoase folosind numai resursele care se gasesc in ferma, cum sunt: solul, apa si gunoiul de grajd. Branzeturile gustoase, iaurtul pornesc toate de la laptele pe care fermierul il colecteaza de la vacile din ferma. Iar ouale de la micul dejun si care se gasesc in delicioasele prajituri sau dulciuri sunt adunate de fermieri de la gainile din ferma. Cand aceste ferme sunt ecologice, fermierul respecta reguli speciale care asigura un mediu inconjurator sanatos si animale, care nu se imbolnavesc si sunt fericite, in timp ce acel lapte si acele oua se produc. Vacile de la fermele ecologice nu sunt tinute permanent legate sau departe de zonele verzi unde pot sa pasca iarba curata si naturala. Fermierii care tin aceste vaci respecta anumite reguli pentru a se asigura ca animalele au confortul necesar si ca acestea dau lapte proaspat si de calitate superioara. 

Fermierii si ajutoarele acestora colecteaza in mod regulat laptele si il trimit la firme speciale de lactate care il imbuteliaza sau il folosesc in obtinerea de produse lactate proaspete, ca branzeturile, iaurturile, smantana, frisca si inghetata. Cand laptele ecologic este pus in sticle sau transformat in alte produse lactate, pe eticheta respectiva se foloseste o sigla speciala sau un text care contine informatii despre cine, unde, cand si cum au fost produse aceste bunuri. Acestea sunt apoi vandute in magazine ecologice specializate, supermarketuri, restaurante si cafenele. Cand o familie, cumpara lapte sau alte produse lactate inscriptionate cu acele sigle sau texte speciale, stie totul despre cum au urmat fermierii acele reguli speciale si despre viata confortabila si sanatoasa ale vacilor de lapte. Si se poate gandi la acest lucru in timp ce consuma delicioasele iaurturi, boluri sanatoase cu cereale si multe altele! Gainile din fermele ecologice se misca in aer liber si primesc numai hrana produsa natural. Nu li se taie ciocurile si nu li se ajusteaza aripile. Ele traiesc de multe ori in mici grupuri cu alte gaini si depun oua in medii naturale confortabile. Fermierii care cresc gaini in sistem ecologic respecta regulile specifice pentru a permite gainilor o viata cat se poate de sanatoasa si fericita. Ouale sunt colectate de catre fermier. De multe ori, fermierul vinde ouale direct din ferma sau la o piata din apropiere, impreuna cu alti fermieri. Inainte ca ouale ecologice sa fie vandute, ele sunt curatate si puse in cofraje cu simboluri si texte in care se explica unde, cum si de catre cine au fost produse. Ouale pot fi unul dintre ingredientele organice ale pastelor fainoase sau dulciurilor, caz in care vor fi etichetate cu aceleasi simboluri si texte. Cand o familie alege sa cumpere oua sau produse purtand acele sigle sau texte speciale, afla, de exemplu, cum au respectat fermierii regulile specifice si cum gaina care a dat ouale a trait fericita si sanatoasa. Si mai stie ca vaor manca o mancare delicioasa, de calitate buna si cu gust autentic!

Pentru a atinge aceste scopuri, fermierii care practica agricultura ecologica se bazeaza de decenii pe practici agricole recunoscute, cum sunt mentinerea sanatatii efectivului de animale prin exercitii regulate si acces la pasune, prin sisteme de crestere libera si cunostinte stiintifice moderne, ca de exemplu monitorizarea nivelului nutrientilor pentru a fi siguri ca acesta este corect pentru o crestere optima. Practicile agriculturii ecologice se bazează, de asemenea, pe un amestec de respectare stricta a cerintelor legale stabilite pentru folosirea siglelor si etichetelor ecologice si inovare in concordant cu particularitatile fiecarei ferme, bazate pe principiile de baza ale agriculturii ecologice. De exemplu, noul Regulament UE privind agricultura ecologica prevede ca fertilitatea si activitatea biologica a solului trebuie mentinuta si crescuta prin rotatia multianuala a culturilor, incluzand leguminoase si alte plante pentru ingrasaminte verzi, si prin aplicarea gunoiului de grajd sau a altor materii organice, preferabil compostate, din productia ecologica. In acest cadru legal si in functie de aptitudinile si cunostintele practice, un fermier poate sa aleaga o combinatie a mai multor sau a tuturor acestor metode de crestere a fertilitatii solului, depinzand de care abordare este mai potrivita cu sistemul sau agricol. Dar dumneavoastra, ca si consumator, puteti avea incredere ca indiferent de metoda pe care el/ea o alege, aceasta a fost creata pentru a fi in armonie cu natura si benefica mediului. Rezultatul final al respectarii acestor practici meticuloase este productia de alimente proaspete si gustoase, cum sunt: capsunile, merele, rosiile, morcovii si broccoli, laptele, ouale, carne, cereale ca ovazul, orezul, graul si orzul. Fermele ecologice sunt „colturi de lume pentru copii” unde pot venii in vizita cu parintii sau cu profesorii. Aici copiii pot participa la toate etapele procesului traditional de fabricatie a branzei, incepand cu mulsul animalelor pana la realizarea produsului finit, sau la procesul traditional din sectorul vegetal, de la recoltarea fructelor si legumelor, pana la servirea lor sub forma de sucuri, salate, siropuri, dulceturi, zacusca, etc. Ferma este „coltul” unde tinerii pot sa petreaca o vacanta placuta si utila prin practicarea de munci agricole in cadrul fermei. 

 


Cautare