Localitatea Rimetea situata in nordul Depresiunii Trascaului, la o altitudine medie de 550 de metri, este inconjurata de masive montane mai inalte cu 500 - 600 de metri si de la nord la sud este strabatuta de râul Rimetea.
Masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt impadurite in partea vestica - Varful Cornului – 1.238 m, Ardascheia – 1.250 m, Dealul Baiesilor – 1.010 m si masive golase in est, unde localitatea este dominată de Piatra Secuiului – 1.128 m si de Tarsa - 999 m. Localitatea este mai cunoscuta pentru patrimoniul antropic, bogat si variat, decat pentru patrimoniul natural. O buna parte a patrimoniului antropic face parte dintr-un program de prezervare si de restaurare al fundatiei Transylvania Trust. Cetatea medievala, localizata pe Piatra Secuiului, era inca in picioare in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar la inceputul secolului XXI mai sunt observabile doar niste ramasite. Aceasta cetate de piatra, ridicata inainte de marea invazie mongola din 1241, a fost si singura din Transilvania care a putut tine piept trupelor tatare, ceea ce a constituit un puternic imbold pentru construirea cetatilor de piatra in Transilvania si Regatul Ungariei in cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea. O a doua cetate medievala se gaseste la aproximativ 3 km de Rimetea, in vestul satului Coltesti / Torockószentgyörgy, Cetatea Trascaului, care a fost construita de familia Thoroczkói dupa 1291.
In jurul anilor 1870, dupa un incendiu devastator, s-au construit cunoscutele case albe, caracteristice zonei, care au fost intretinute foarte bine. Stilul arhitectonic al cladirilor a facut ca o mare parte dintre acestea sa fie declarate monumente de arhitectura. Proiectul de conservare a cladirilor derulat de Fundatia Transylvania Trust a început la initiativa lui Andras Roman, un cunoscut specialist in conservarea cladirilor istorice si a fost sustinut financiar de consiliul local al Sectorului V din Budapesta. In 1999 localitatea Rimetea a fost distinsa cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Proiectul de conservare a patrimoniului derulat la Rimetea a fost primul proiect de acest tip din Romania distins cu premiul Comisiei Europene - cladirile inregistrate au pe fatade acest medalion. Muzeul etnografic din localitate este foarte valoros, fiind vizitat anual de numerosi turisti. Primele clasificari de pensiuni s-au facut in 1997, proiect sustinut de Filiala ANTREC Alba si agentia ALPIN TOUR.