Raiul verde de deasupra municipiului Alba Iulia

Alba Iulia si-a propus ca in scurt timp sa ajunga capitala turistica a Transilvaniei. Pe langa Cetatea Alba Carolina, care este marea atractie istorica, administratia locala deruleaza deja de doi ani un proiect de amenajare a unuia dintre cele mai mari parcuri naturale din Romania.

Este vorba despre Parcul Dendrologic “Dr. Ioan Vlad” din Valea Popii, zona Mamut, intins pe 21 de hectare, care va asigura cresterea varietatii de atractii turistice si va oferi mai multe oportunitati de vizitare dar si de petrecere a timpului liber in mijlocul naturii, intr-un adevarat colt de Rai din imediata apropiere a orasului. Acesta este compus din trei importante obiective: Parcul Dendrologic in sine, zona de agrement, prevazuta cu alei pietonale, spatii de joaca si pista de biciclete.

In prezent se lucreaza la amenajarea celor 5 km de pista de biciclete, rigole, alei, dar si la zona de agrement, unde a fost deja ridicata o cladire administrativa, fantani arteziene si pergole. De asemenea, sunt prevazute toalete cu apa, locuri pentru facut gratar, chiuvete cu apa, dar si alte spaţii. Toate acestea vor aduce in mijlocul naturii confortul civilizatiei.

Perla zonei de agrement, respectiv Parcul dendrologic a fost gandit dupa sistemul britanic, cu poteci unduite, in asa fel incat pentru a descoperi in intregime frumusetea acestuia trebuie parcurs intregul traseu, deoarece nu poti sa vezi si nici sa stii exact ce urmeaza la o distanta de 50 de metri. Sistemul peisager este realizat astfel incat oferta naturala a parcului este permanenta. Pe timp de vara aici este o oaza plina de verdeata prin cele peste 1000 de specii forestiere, ornamentale dar si plante unicat, majoritatea fiind aclimatizate liber. Specii pendente, arbori, si plante care unele infloresc in lunile ianuarie-februarie, altele in mai-iunie, astfel ca in acelasi loc pe parcursul anului privirea iti este delectata de o cromatica diferita a peisajului. Iarna sunt specii care isi pastreaza frunzele, sau care prind un colorit de iarna.

In parc exista in momentul de fata 1088 de specii de arbori si plante, chiar si o pepiniera infiintata de cei ce se ocupa cu plantarea puietilor. A fost amenajata o alee principala pe o lungime de 1.891 m, iar intregul parc a fost imprejmuit pe o lungime de 3.200 metri. Au fost construite, amenajate si amplasate 21 banci de odihna, 10 dotate cu copertina, puncte de belvedere, un punct de informare, cosuri de gunoi, doua tarcuri pentru containere de gunoi pentru golire mecanica si 4 pichete de incendiu cu inventarul specific. Parcul dispune de o parcare asfaltata proprie, exterioara, cu 46 locuri de parcare pentru autoturisme. De asemenea, au fost executate lucrari de introducere a utilitatilor – apa, canalizare, urmand ca in perioada viitoare sa fie realizata si reteaua de energie electrica.

Deocamdată, vizitarea parcului este gratuita, iar cei care doresc se pot bucura deja de frumusetile acestuia. Pe viitor insa, va exista o taxa modică (ex: 1 leu pentru copii, 3 lei pentru adulti). Pentru grupurile organizate in schimb va fi perceputa doar o taxa de ghidaj, acestea urmand sa beneficieze de serviciile unui ghid specializat, care-i va insoti de-a lungul intregului traseu, pe parcursul a circa 4 ore.

Zona are arondata si un spatiu de agrement, in suprafata de 0,9 hectare. Amplasat in partea laterala a Parcului Dendrologic, acesta va cuprinde un punct de inchiriere a bicicletelor, un restaurant, un spatiu de joaca pentru copii, mini parc cu fantana arteziana, pergole. Va fi construita o alee pietonala cu o lungime de 5.441 m si o latime de 2 m, cu amplasarea unor zone de odihna in numar de 131, din care 65 acoperite cu copertine. Vor fi amenajate spatii verzi, 4 puncte de belvedere in zonele unde exista o priveliste deosebita, 4 spatii de joaca pentru copii cu mobilier din lemn, cosuri de gunoi in dreptul fiecarui loc de odihna, toalete si o zona amenajata de parcari, de 1500 de mp.

In prezent se lucreaza la pista de biciclete de aproximativ 5 km lungime si o latime de 3m, cu 2 benzi pe care bicicistii se pot deplasa in ambele sensuri. Vor fi realizate de asemenea 131 de rastele pentru biciclete, fiecare putand parca 4 biciclete.

Accesul spre spatiul de recreere este posibil din mai multe zone si cartiere ale orasului (Cetate, Micesti, Paclisa).

Finalizarea proiectului a fost prevazuta initial la data de 25 iulie 2013, insa potrivit reprezentantilor primariei s-a cerut prelungirea termenului pana in luna ianuarie 2014, asta deoarece in perioada de iarna conditiile au fost mai putin prielnice pentru lucrari.

Promotorul Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad“ din zona Valea Popii din Alba Iulia este inginerul silvic Nicolae Patranjan, in varsta de 70 de ani:

antrecalba.ro

 


Cautare