Turismul rural reprezinta pentru dezvoltarea satelor romanesti, un bun mijloc pentru a cunoaste si a intelege identitatea unui popor milenar, plamadit intr-un cadru natural variat, de la campie, la mare, deal si munte.
Dobrogrea – un mozaic cultural, unde romanii au convietuit alaturi de: turci, tatari, greci, lipoveni, bulgari si ucrainieni, si au preluat unii de la altii elemente din cultura proprie, imbina intr-un loc unic natura rara cu o populatie eterogena, veche de sute de ani.
Muntenia - delimitata de elemente naturale de celelalte regiuni istorice: la sud si est de Dunare, la nord de Carpatii Meridionali si raul Milcov iar la vest de raul Olt, adaposteste pe teritoriul ei manastiri si podgorii, case memoriale, muzee si monumente istorice, munti, ape si paduri, traditie si mituri. Acoperita in trecut pe jumatate din suprafata de paduri vaste ce se intindeau de la raul Olt pana in Baragan, Muntenia pastreaza in continuare o aura mitica.
Oltenia – locul de unde a pornit prima revolutie moderna si s-a nascut imnul ”Desteapta-te romane”, este locuit de oameni veseli, cu umor si primitori, care par desprinsi din basmele populare. De la lunca Dunarii pana la Muntii Carpati, cei ce vin aici au ce vedea: manastiri, case memoriale si din lemn, operele lui Brancusi, muzee si situ-ri arheologice, peisaje pitoresti si gospodarii traditionale.
Banat si Crisana – cunoscuta pentru turismul balnear, aceasta regiune este presarată cu castele, cetati, lacasuri de cult si biserici de lemn, toate amplasate intr-un cadru natural aparte. Taranul de aici este harnic, mandru si frumos: Cultura Banatului e neaparat o cultura etnografica, anonima, populara. Taranul de aci are un cuvant, prea cunoscut ca sa-l mai amintim, de-o extraordinara mandrie locală. Oricat de "tantos" si de caraghios ar parea taranului de aiurea, banateanul are totusi dreptate sa se socoteasca intr'o anumita privinta "fruncea".(Lucian Blaga – Barocul etnografiei romanesti)
Maramures - locul unde traditia si vechile credinte s-au pastrat cel mai bine, alaturi de portul popular, obiectele mestesugaresti, gospodariile taranesti, obiceiuri, arhitectura si gastronomie. Aici, pana si oamenii par desprinsi din basme batranesti… parca inca ii putem vedea imbracati in straie populare, atat la muncile campului cat si la sarbatorile importante de peste an. Maramuresul tot e de fapt o taina, acea oglinda fermecata capabila a reda insusirile de baza ale neamului - darzenia, neingamfarea, toleranta, puterea de a ierta, ospitalitatea, buna-cuviinta. (Nicolae Steinhardt, Lectia Maramuresului).
Transilvania – asociata de majoritatea turistilor romani, mai ales straini, cu imaginea legendara a lui Vlad Tepes, Transilvania ofera arta si cultura, arhitectura medievala si gotica, natura, legende, obiceiuri stravechi si traditie populara, dar si specialitati culinare locale. Aceasta regiune poate fi considerata leaganul civilizatiei actuale, istoria zonei incepand din Epoca de Piatra, dovada constand in numeroasele descoperiri arheologice (Ohaba, Ponor, Pecica, Cucuteni, Cioclovia). Se considera ca scrierea a aparut prima data in Transilvania: placutele de lut inscriptionate de la Tartaria – judetul Alba, mult mai vechi decat tablitele Sumeriene.
Bucovina – tara fagilor si taram de basm, este locuita de o populatie aparte, de oameni simpli si cinstiti care co-exista in armonie cu natura, completandu-se reciproc. Intreg tinutul Bucovinei este unul bucolic, de balada, dupa cum insusi Eminescu sustinea ca este partea cea mai veche si mai frumoasa a Daciei. Cadrul natural al acestei regiuni, impregnat de spiritualitate prin multitudinea de manastiri si biserici stravechi, a atras numerosi pelerini pe poteticile sale. Aceasta bucata de taram, rupta parca din plaiurile mioritice, pastreaza in sanul ei catune feerice pastoresti, unde spiritul traditional autentic este inca viu.
Moldova – asociata cu Stefan cel Mare si cu numeroasele manastiri, aceasta regiune este populata de cei mai ospitalieri oameni, care pun pe masa cele mai bune mancaruri si vinuri. Gastronomia moldoveneasca, acompaniata de vinurile locale reprezinta un caracter aparte al acestei regiuni.