Turism culinar la Baile Tusnad

La Tusnad se mananca cel mai bun gulas din judetul Harghita.

Preparatele locale la Tusnad, Harghita sunt gulasul cu fasole si ciolan si gulaşul de cartofi cu tarhon. Mai exista aici si un fel de mancare pregatit din trei tipuri de carne, numit paprikasul diavolului.

E o mancare din ciolan de porc, carne de vita si carne de cocos, cu galuşte unguresti, cu smantana si slanina prajita. Diferenta intre gulas si paprikas este urmatoarea: paprikasul se face cu boia, iar gulasul se pregateste cu un sos pe baza de pasta de ardei (se prajesc faina, ceapa, boia sau pasta de ardei si se adauga apoi carnea. Tusnad (Tusnádfürdő) este un oras in judetul Harghita, Transilvania, Romania. Are o populatie de 1.728 locuitori, fiind orasul cu cel mai mic numar de locuitori din România. Este situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre muntii Harghita si Bodoc, in cheiurile Oltului. Vindecarea miraculoasa a unui fiu de cioban a atras atentia asupra efectului terapeutic al apelor minerale din Tusnad, dupa care s-au pus bazele unei societăţi, pe actiuni in vederea exploatarii statiunii in anul 1845. Baile Tusnad sunt indicate pentru: afectiuni cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, tulburari circulatorii, afectiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arteriala, tulburari circulatorii); afectiuni ale sistemului nervos (nevroza astenica, distonii neurovegetative, stari astenice secundare, stari de oboseala fizica si intelectuala); afectiuni digestive (boli ale stomacului, tulburari functionale ale colonului, gastrite cornice, enterocolite, dischinezii biliare); afectiuni endocrine (hipertiroidie usoara, insuficienta suprarenală, boala Basedow);

Factori naturali de cura in statiune sunt: ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate; mofete; bioclimat de tip subalpin, stimulant, tonifiant. In anul 1968, Baile Tusnad a fost declarat oras turistic.

Atractile turistice ale zonei sunt: lacul Sf. Ana (950 m) situat la 25 de km de staţiune, lac de origine vulcanică, unicat în Europa Centrala si de Est; Tinovul Mohos (1056 m) situat langa Lacul Sf. Ana, declarat rezervatie naturala, care adaposteste specii rare de plante; ruinele cetatii Balvanyos si Cimitirul pasarilor (prapastie cu emanatii de hydrogen sulfurat) din Balvanyos; Cheile Varghisului – Poiana Narciselor (monument al naturii)

Sarbatorile folclorice au loc atat vara cat si iarna, dintre care amintim: Festivalul Cantecului, dansului si portului popular din Balvanyos, anual in luna iunie; Festivalul Folcloric de la cetatea Ica - Comuna Cernat, anual in iulie; Alaiul mascat - Comuna Cernat, anual in luna decembrie. In apropiere se afla situata comuna Korund, renumita pentru ceramica cu motive florale pe nuante de albastru si verde si impletituri din rachita. Statiunea dispune de baza de tratament, unde se efectueaza bai carbogazoase calde, aplicatii cu parafina, hidroterapii si fizioterapii, gimnastica medicala, electroterapie. Complexul este dotat cu 40 de vane si poate cura 800 de pacienti pe zi. Bazinul in aer liber este alimentat de apele Izvorului Bailor. De asemenea complexul  Wellness  situat in centrul statiunii, este deschis turistilor veniti la tratament si odihna. 

 

 


Cautare