Pornind dispre Arad spre frontiera cu Ungaria vom avea ocazia sa poposim la Castelul si Strandul termal Sofronea, la noul strandul termal din Curtici, la castelul din Macea si parcul botanic din apropere si la strandul termal Dorobanti.
Aflat la doar 7 km de Arad, strandul de la Sofronea este preferat de cetateni pentru calitatile terapeutice pe care o are apa termala si a zonei de agrement. Sute de aradeni, dar si turisti din afara judetului Arad, vin zilnic, la strandul de la Sofronea, unde isi petrec timpul liber impreuna cu familia si prietenii. Apa termala este extrasa de la 903 metri adancime si are calitati terapeutice pentru reumatismul degenerativ si articular, depresii si astm bronsic. De asemenea, in Castelul de la Sofronea sau Castelul Purgly de care apartine strandul se desfasoara intruniri, simpozioane si nunti.
In timpul sezonului estival, in Curtici functioneaza un strand termal compus dintrei bazine (pentru copii, de tratament si olimpic). Strandul Termal din Curtici (modernizat de curand) este bine cunoscut in tot judetul si nu numai. In perioada estivala, oaza de verdeata devine locul preferat al tineretului.
Castelul Macea si Parcul Dendrologic a fost construit in doua etape principale, in comuna Macea situata la doar cativa kilometri de orasul Curtici. In prezent castelul are forma literei “L”. Prima parte a constructiei, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe cu care ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Incepand cu 1956-1957, castelul, de proportii impunatoare, a fost restaurat.
Un frumos parc inconjoara castelul pe o suprafata de 17 ha. Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, el reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici. Dintre acestia amintim doua exemplare din Ginka biloba, numit si "arborele pagodelor", originar din China de Est, opt exemplare diferite din Taxus baccata (Tisa), patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cincisprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, etc. Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, s.a., fiind totodată si un excelent loc de recreere. Strandul din Dorobanti este cunoscut atat pe plan local, cat si pe plan national si international. Aici vin sa se recreeze aradenii, dar si straini, cu precadere din Germania.