Traseu turistic viticol strajuit de cetatile de pe Nistru

Voievozii Moldovei au construit o serie de cetati pe malul Nistrului, avand misiune de aparare impotriva amenintarilor turco-slave-tatare.

Raul Nistru este considerat de istorici ca limita geografica (naturala) a Europei de Est. Cetatea Tighina (Bender) este situat intr-o curba a Nistrului. Intr-un document datat 1408, care a confirmat privilegiile acordate negustorilor din Lvov de catre domnitorul Alexandru cel Bun, Tighina este certificat ca fiind una dintre vamile moldovenesti situate pe una din rute comerciale care leaga Marea Neagra de Marea Baltica. Dupa 1538, Tighina a intrat sub tutela otomana, cu misiunea strategica de a opri atacurile cazacilor.

Cetatea Soroca, apare ca un punct de rezistenta impotriva raidurilor tatare. Orasul a jucat un rol important in timpul domniei lui Stefan cel Mare si apoi sub cea a lui Petru Rares (1527-1538 si respectiv 1541-1546). In urma razboiului ruso-turc din 1806-1812, orasele Hotin, Soroca, Tighina (Bender) si Cetatea Alba au ajuns sub dominatia Rusiei. Din 1856 pana in 1878, sudul Basarabiei, inclusiv Cetatea Alba face parte din Moldova si apoi, din Principatele Unite. In perioada 1918-1940 si 1941-1944, orasele si localitatile de pe Nistru au fost sub administratie romaneasca.  Astazi, orasul Soroca se afla situat pe teritoriul Republicii Moldova, Tighina (Bender) in administrarea regimului separatist transnistrean, iar orasele Hotin si Cetatea Alba (Belgorod-Dnestrovskii) sunt pe teritoriul Ucrainei.

 In cadrul traseul viticol din Republica Moldova se pot vizita si cetatile medievale de pe Nistru. In Moldova, cultivarea vitei de vie este una dintre cele mai stravechi indeletniciri. De pe podgoriile moldovenesti se obtin roade bogate de struguri de masa, cu valoroase calitati curativ-dietetice, precum si vinuri naturale pentru cele mai rafinate gusturi.  Fiecare oaspete poate aprecia, pe linga vinuri din soiuri europene recunoscute, cum sint Chardonnay, Pinot, Riesling, Cabernet, Aligote, si vinuri de calitate autohtone, din struguri de Rara Neagra, Feteasca, Plavai.

 Denumirile acestor bauturi cu nerv provin fie de la soiurile de vita de vie, fie de la numele unor vinarii vestite de pe harta tarii: Purcari, Cricova, Ciumai, Romanesti, Cojusna, Milestii Mici. Vinurile Moldovei s-au facut cunoscute pe numeroase meridiane, fiind deopotriva pretuite la mesele regale, in saloanele de lux si la expozitii.

 


Cautare