Curiozitati din Podgoria Aradului

Pe meleagurile aradene, viticultura a fost practicata pentru prima data de catre dacii liberi in zona colinelor, care formeaza ultimile ramificatii ale Muntilor Zarandului.

Podgoria aradeana este una dintre cele mai vechi "tinuturi ale vitei de vie" din Romania, fiind atestata documentar de la inceputul secolului al IX-lea.

Viile judetului Arad sunt concentrate, aproape in totalitate, in cuprinsul zonei Minis - Maderat, ocupand pozitii statornice, de mult castigate, pe dealurile de la marginea vestica a Muntilor Zarandului, intinzandu-se pe o lungime de circa 60 km si pe o latime cuprinsa intre 1 - 4 km.

Climatul moderat, temperat - continental, cu ierni blande si de scurta durata, primaveri timpurii, veri calde si toamne lungi, determina aici, conditii ideale pentru cultura vitei de vie.

Compozitia solului, bogat in oxizi metalici, format pe roci eruptive, alaturat climatului caracterizat printr-o nuanta mediteranean - adriatica sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri rosii de Minis, cunoscute inca de la mijlocul sec. al XVIII-lea.

Podgoria este formata din doua centre viticole: MINIS (sud) si MADERAT (nord).

Curiozitati, despre Podgoria Aradului

  • a luat fiinta prima scoala de viticultura la Minis (comuna Ghioroc) in 1881;

  • a luat fiinta prima pepiniera viticola la Baratca - Paulis in 1885;

  • in zona Minisului a fost produs pentru prima data vin de tip Aszu din soiul Cadarca in 1744;

  • la Minis functioneaza cea mai veche Vinoteca cu cel mai vechi vin - produs in 1926;

  • in localitatea Minis, functioneaza Muzeul Viei si Vinului incepand din 1987;

  • la Minis, a luat fiinta Statiunea de Cercetari Horti - Viticola, care functioneaza astazi ca Statiune de Cercetare - Dezvoltare Viti - Vinicola Minis, incepand cu anul 1957;

  • in cadrul centrului viticol Maderat s-a produs pentru prima data, soiul de vin bine cunoscut consumului curent "Mustoasa de Maderat", obtinut din selectia naturala, ce are o tarie alcoolica medie.


Cautare