Hammam

Hammam (baia turceasca) este o experienta de neratat odata ce ai ajuns ca turist in Turcia. Cel mai bine este sa mergi la un hammam in primele zile ale sejurului, pentru ca iti vei pregati pielea pentru plaja iar bronzul va dura mai mult.

O baie turceasca este un ritual pastrat de sute de ani, de pe vremea sultanilor, menit sa curete nu doar trupul ci, mai ales, sufletul. Majoritatea hotelurilor din statiunile turistice de pe litoralul turcesc au inclus in oferta, contra-cost si baia turceasca. Totusi, pentru un hammam veritabil, e de preferat sa alegi baile publice in locul celor de la hotel. Un turist, pret de cateva ore va fi rasfatat si va iesi de aici relaxat, pregatit pentru o vacanta de neuitat. Mai intai el se relaxeaza 20 de minute pe o platforma incalzita de marmura, apoi va fi exfoliat cu o manusa sau un prosop din fibre naturale.

Urmeaza partea care ii va placea cel mai mult – masajul cu spuma de sapun cu arome diferite. Se spune ca efectele masajului dureaza o saptamana. La sfarsitul baii, pielea va fi revitalizata, corpul relaxat, curatat si detoxifiat iar circulatia sangvina imbunatatita. Dupa o baie turceasca turistul va merge neaparat sa serveasca o mancare traditionala turceasca. Mancarurile turcesti combina traditiile culinare din trecutul popoarelor nomade din Asia Centrala cu influentele Orientului Mijlociu si cu bucataria mediteraneana. Nu trebuie sa pleci de aici fara sa incerci: shish kebab, doner kebab, dolma. Sau renumitele dulciuri: baclava, kataiful, rahat, halva, sutlac si kazandibi. Dintre bauturi trebuie sa incerci traditionalul rachiu, ayranul, ceaiul, cafeaua neagra, berea turceasca si vinul rosu sau alb.

Turcilor le place sa cineze in taverne (meyhane) in care mancarea traditionala este acompaniata de muzica populara si dans. Un meniu tipic intr-o meyhaneeste format din: haydari; cacık (iaurt, castraveti, usturoi); patlican salatası (salata de vinete); semizotu; pilaki (fasole); branza feta; pepene galben; fructe de mare, caracatita, creveti, biban de mare marinate, vin; rachiu.

 

 


Cautare