Hotelul si ferma bio Narkoy

De mai multi ani un complex hotelier organic, s-a construit in estul orasului Istanbul (Turcia), intr-o zona impadurita a muntilor Kandira.

Aici intr-un cadru natural intact se afla un modern bio-hotel ce ofera un nivel ridicat de confort, bucatarie traditionala si ecologica, pace, liniste si o vedere relaxanta a dealurilor din jur. Eco Centrul si Bio-Hotelul este situat in micul sat eco numit Narkoy. "Nar" in limba turca inseamna rodie, iar ''Koy'' este numele satului din apropiere. Nardane Kuscu este ceea care a dat numele Narkoy si astfel, ea si familia ei si-au indeplinit visul lor ecologic. Ei au construit mai multe cladiri unde exista 22 de camere cu 55 de paturi, plus unele paturi suplimentare cand sunt absolut necesar. Mobilierul simplu, proiectat de fiica lor, de profesie arhitect, este realizat chiar si cu materiale  reciclate.

Gandirea Eco patrunde in hotel, de la lenjeria organica de pat din bumbac pana la detergentii eco. Multi oaspeti subliniaza faptul ca au venit aici pentru ca nu exista Cola in meniu si nici televizoare in camere. In loc de ecran au ferestre mari spre natura din jur. O multime de grupuri vin in Narkoy pentru seminarii ecologice. Firmele isi trimit angajatii lor, in special din Istanbul, sa se relaxeaza, in mediul rural (de la doua pana la patru zile). Ozan Kuscu, a pus in practica visul mamei sale, realizand un eco centru de formare profesionala. Prin crearea unui ferme ecologice s-a rezolvat si problema productie de mancare organica. La receptia hotelului se afla un mic magazin unde sunt vandute produsele din ferma bio. Apa din hotel este incalzita de panourile solare; apa de ploaie de pe acoperisurile plate sunt stocate intr-un rezervor si este utilizata pentru spalarea toaletelor. Un sistem de canalizare cu ajutorul plantelor filtreaza apelor reziduale.

In cadrul familiei toti se ocupa de cate ceva. Langa restaurantul centrului sunt 10 hectare de teren ocupate cu legume. Banca de seminte ecologice, cuprinde peste 800 de soiuri de seminte in mare parte vechi si inmultite in ferma. La capatul parcelei, o turbina eoliana ridica apa pentru suprafata care urmeaza sa fie utilizata pentru irigatii. Nardane este foarte interesata de botanica si experimenteza tehnologii cu plante care nu se gasesc in regiune precum susan, alune si diverse tipuri de pepene galben. Restaurantul are ziduri verzi in interior cu plante cataratoare si plante care cresc pe peretii. 80% din produsele alimentare de care au nevoie in afacerea lor se produc aici. Laptele provine de la o turma de aproximativ 50 de oi si capre. Prin folosirea a doua sere de 800 mp este prelungit sezonul de productie la rosii, ardei, salata, plante aromatice, vinete si dovlecei. Excedentul de productie este vandut in afara fermei chiar si in Istanbul.

 


Cautare