Statiunea Sarata Monteoru

Statiunea Sarata Monteoru se afla la 19 km de municipiul Buzau.

In statiune se poate ajunge pe DN 1B (Buzau- Ploiesti) si DJ 203G (Merei - Sarata Monteoru). Este situata in comuna Merei, depresiunea Monteoru, la altitudini cuprinse intre 160 si 310 m. Prima mentiune documentara a localitatii Sarata se afla intr-un document emis de Vlad Calugarul intre anii 1482 – 1496. Intemeietorul statiunii este Grigore Stavri, un comerciant grec care de-a lungul timpului devine boierul Grigore Constantinescu Monteoru. Acesta descopera in subsolurile localitatii „aurul negru”, petrolul cu ajutorul caruia transforma Sarata in cel mai important centru de extractie si prelucrare a petrolului din Romania. Cu banii scosi din petrol, ridica Sarata la rang de comuna, apoi o transforma in statiune balneoclimaterica la 1 iulie 1895 si ii da numele de Sarata Monteoru.

Atractiile statiunii sunt strandul cu apa sarata, izvorul nr.6, parcul dendrologic, vila si capela Monteoruu. Strandul cu apa sarata, are un bazin mare de 1,7 m adancime, un bazin pentru copii, plaja cu nisip, sezlonguri, terasa si chioscuri. Apa sarata te tine la suprafata chiar daca nu stii sa inoti. Cura balneara la Sarata Monteoru are indicatii terapeutice pentru afectiuni reumatismale, afectiuni ortopedico traumatice si posttraumatice, afectiuni ginecologice, nevroza astenica, afectiuni neurologice. O alta piscina cu apa sarata, mai micuta si mai cocheta, gasim la Complex Cazino si unde apa este mult mai sarata si mai curata decat la primul bazin. Statiunea este renumita pentru izvoarele cu ape minerale sarate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice si pentru namolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea sunt indicate pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor, afectiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare. Recomandarile terapeutice ale apei din izvorul nr. 6 sunt: ulcer gastric si duodenal, gastrite, duodenite, dismicrobism intestinal, litiaza biliara, enterocolite, pancreatite, indigestii acute. Un punct de atractie pentru pasionatii de sporturi extreme, este tiroliana de 200 de metri lungime, un perete de escalada, precum si un centru de inchiriat mountain-bike-uri pentru a putea vizita toate atractiile din zona.

Parcul dendrologic are peste 2 hectare si a fost conceput in stil „englezesc”. Aici sunt plantati arbori din specii autohtone si specii exotice aduse din America de Nord, China sau Japonia. Parcul inconjoara Vila Monteoru si Tabara Scolara Sarata Monteoru. In interiorul parculm se afla si o tabara scolara.

Biserica – Capela a familiei Monteoru a fost construita in 1902-1903 de catre arhitectul Eduard Honzik si pictata de Costin Petrescu, care a fost si pictorul Casei Regale a Romaniei. In subsolul bisericii odihnesc sapte membri ai familiei Monteoru. Climatul de la Sarata Monteoru are efect curativ pentru bolile de inima, insomnii si nevroze. Aerul acestei zone are efect sedativ, fiind benefic pentru persoanele obosite si stresate. Exista doua trasee lejere, marcate, ambele pleaca din centru statiunii. Unul spre Lacul Verde si unul spre Mina de petrol, catre Varful Muratura. Ambele pot fi parcurse in 2 ore. La tot pasul se intalnesc sonde de petrol, unele functionale, altele aflate in conservare. Mina de petrol este unica in Europa. Aici extractia titeiului se face prin galerii. Puturile sunt la adancimea de 240-320 m. Mina este inca functionala si este coordonata de Petrom. In Monteoru se gasesc locuri de cazare la tot pasul, inclusiv locuri amenajate pentru amplasarea cortului.

 

 


Cautare