Dealul viilor Silagiu -Buzias

Regiunea viticola din care face parte, cea din jurul Buziasului, constituie unul din cele 5 centre viticole ale Banatului. 

Cele mai cunoscute vinuri din aceasta regiune sunt: Burgund mare, Merlot, Riesling italian. Dealul Silagiu situat in apropiere de Buzias are o altitudine maxima de 324 m. Intre 1840 - 1850 s-au stabilit cativa colonisti maghiari si germani, de meserie viticultori. Traditia viticola este insa mai veche. Sigismund Ormos detinea la 1825, 4 lante de vie si o casa, pe care le-a vandut in 1857. In insemnarile sale, el vorbeste despre perioadele cand mergea impreuna cu localnici la munca viei. In decursul secolului XIX activitatea viticola s-a intensificat. S-au plantat soiurile Cadarca, Majarca, Rosu batut, Slancamenca, hibridul „Otella”. In 1888, un atac de filoxera a distrus toata vita de vie. Timp de 7 ani terenurile afectate raman pustii. 

In 1895 se reia cultura vitei de vie. De data aceasta se aduc soiuri americane, mai productive, mai rezistente la boli si imune la filoxera. Se plantează soiuri nobile: Riesling italian, Creata, Muscat Ottonel, Muscat Hamburg, Schiller alb si rosu, Razachel, Silvaner. Viile sunt cumparate de proprietari din Timisoara, Lugoj, Buzias, Varset si chiar Budapesta. Productivitatea creste iar vinul de Silagiu incepe sa devina apreciat si cautat. In consecinta, suprafata cultivata cu vita de vie a crescut, localnicii au inceput sa se specializez in domeniu, astfel incat fiecare familie avea cel putin o vie proprie. In 1919 Silagiu avea circa 579 ha de vie. Vinurile de Silagiu au fost pentru mult timp cele mai apreciate din regiune. In perioada comunista viile au fost preluate de stat, productia a fost industrializata, s-a infiintat un mic combinat. Acesta nu a supravietuit perioadei de tranzitie. Traditia viticola s-a pastrat si azi, insa la o scara mult redusa.

 


Cautare